Kommunens it-kostnad: 26 miljoner

Vimmerby kommuns it-kostnader landade på 26 miljoner kronor under 2013. Det är den summa som man betalat till kommunalförbundet Itsam. Då ingår sju miljoner för fiberinvesteringen, leasing av material för två miljoner och licensavgifter för två miljoner. Grundavgiften och supporten ligger på elva och en halv miljoner. - Det går inte att jämföra den siffran med tidigare kostnader, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M) som även sitter med i Itsams direktion.

Kommunalrådet Micael Glennfalk (M) menar att det inte går att jämföra kommunens it-kostnad under 2013 med tidigare år.

Kommunalrådet Micael Glennfalk (M) menar att det inte går att jämföra kommunens it-kostnad under 2013 med tidigare år.

Foto:

Vimmerby2014-04-04 06:17


Av de 26 miljoner som Vimmerby lagt på it under 2013 utgörs 6,9 miljoner av investeringen i ett kommunägt fibernät. Andra stora poster är leasingutgifter på 2,3 miljoner, licenser på två miljoner och köp av kommunövergränsande system för en och en halv miljoner.
Kostnaden för själva it-driften ligger på elva och en miljoner med 7,5 miljoner i grundavgift till Itsam och 4 miljoner i supportavgift.
- Fiberinvesteringen kan man inte räkna in i summan för Itsam. Inte heller kostnaden för datorer och licenser. Hade vi inte haft Itsam skulle vi ha köpt det av någon annan. Där har bara Itsam varit mellanhand och Itsam gör att vi får billigare priser. Vi blir 50 000 invånare när vi gör inköp istället för 15 000. Det gör att det finns jättemycket pengar att tjäna in.

Annan betalningsmodell
När Vimmerby gick med i Itsam skulle man betala en årlig grundavgift på 15 450 000 exklusive moms, men Itsam har gått över till en mer användningsbaserad betalningsmodell.
- Grundpenningen ska minimeras och så mycket som möjligt ska betalas utifrån utnyttjande, säger Jörgen Nord, administrativ chef på Itsam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om