Kommunens krisledning sattes på prov

Kommunens krisledning sattes på prov vid en övning på tisdagen.
Ett katastrofscenario byggdes upp i flera steg. Från en misstänkt hackad hemsida och förorenat vatten i Södra Vi till en omfattande brand med katastrofala följder på ett äldrebonde.

Kommunchef Carolina Leijonram och informationsansvarige Anders Eriksson fick båda en central roll när kommunens krishantering sattes på prov. Foto: Janne Strömsten

Kommunchef Carolina Leijonram och informationsansvarige Anders Eriksson fick båda en central roll när kommunens krishantering sattes på prov. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2012-03-14 07:10


- Det är mycket viktigt att öva krisledning på det här sättet, syftet är att identifiera svårigheter och brister, säger Pär Kronström, säkerhetsansvarig från Kinda kommun som var övningsledare.
Det som skulle vara ett möte med kommunens ledningsgrupp förändrades snabbt på morgonen när första inspelet i övningen kom att det på kommunens hemsida gjordes gällande att avloppsvatten med avföring hade kommit in i dricksvattnet i Södra Vi.
Var det en hackare som lekte? Eller fanns det någon sanning bakom? Det var några av de första frågeställningarna för ledningsgruppen att ta ställning till.

Hårt tryck på information
Bara minuter senare började massmedia ringa för att få veta mera.
Sen dröjde det inte länge förrän hälsocentralen meddelande att man fått in många fall med magsjuka patienter.
Snart var allmänheten också på tråden för att få veta ungefär samma saker som media fortsatte att jaga; Vad är det för förorening? Är det farligt att dricka och till och med använda vattnet över huvudtaget? Hur länge har vattnet varit förorenat? Vem vet någonting?
Alla olika samtal kom från ett dirigerat motspel lokaliserat i rådhuset, och ledningsgruppen i stadshuset var helt oförberedda på innehållet i händelseförloppet.
När krisledningsstaben mobiliserats och börjat arbeta med vattenkrisen och samla ihop informationsbehovet och hur det ska mötas inträffade nästa steg - en omfattande brand på ett äldreboende med ett antal omkomna.
- Det inspelet görs för att man kan tänka sig att man skulle kunna använda räddningstjänsten för att få ut vatten till Södra Vi där vattnet i det här scenariot var helt obrukbart, och samtidigt vrida upp trycket på informationsansvariga rejält, säger Per Kronström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om