Kommunens nya beslut kan hjälpa lokala bönder

Kommunens senaste beslut om livsmedel kan ge positiva effekter för lokala bönder. En av de som ser positivt på beskedet är grisbonden Håkan Jonsson.

Kommunstyrelsen tog nyligen beslut om inriktning för livsmedel i kommande upphandling. Ett beslut som kan komma att gynna grisbonden Håkan Jonsson som syns på bild bland sina glada utegrisar.

Kommunstyrelsen tog nyligen beslut om inriktning för livsmedel i kommande upphandling. Ett beslut som kan komma att gynna grisbonden Håkan Jonsson som syns på bild bland sina glada utegrisar.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Vimmerby2022-07-01 06:00

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut för kommunens inriktning gällande livsmedel vid kommande upphandling. Alternativen var ekologiskt eller närproducerat och valet föll på närproducerat.

– Nu är det här valet viktigare än någonsin. Med ökade kostnader även för producenterna är det viktigare än någonsin att stötta. Vi vill se till att våra lokala bönder klarar av det här, säger Marie Nicholson (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Därmed innebär beslutet även en kostnadsökning för kommunen.

– Varor blir dyrare för alla och vi räknar med 1,5 miljoner i fördyringar till hösten.

Trots en tydligt ökad kostnad togs beslutet med en större självklarhet den här gången gentemot förra. 

– Det var en diskussion förra gången, det var det inte nu. Det är såhär vi vill har det, säger Ola Gustafsson (KD).

Många svenska bönder har gjort kostsamma omställningar till att bli ekologiska men de gynnas ändå av kommunens val menar Nicholson.

– Det missgynnar dem inte eftersom de fortfarande kan vara ekologiska och närproducerade. 

Kommunens satsning på närproducerat kan även komma att gynna de lokala producenterna. Grisbonden Håkan Jonsson ser positivt på beslutet.

– Om det går att fortsätta med grisar så ser det ändå lovande ut framåt tycker jag. Det är ett sådant beslut som gör att man känner lite mer frihet i verksamheten. Möjligheterna kommer att förstärkas i alla fall, säger han. 

Både värmen och de ökade priserna har varit utmaningar i Jonssons verksamhet. Han kan själv producera upp emot 10–15 procent av årsbehovet av foder, men de höga kostnaderna skapar problem.

– Vi är många som inte bor i spannmålsbyggen och då bygger det på att man kan köpa foder. Och vi är väldigt sårbara i det läget, säger Jonsson. 

De största kostnaderna i verksamheten är drivmedel, el, foder och emballage. Bara emballagens kostnad har fördubblats. 

– Allt kött packas i plast och jag har tappat räkningen, men det var länge sedan vi passerade 100 procent prisökning på emballage. Som läget är nu så får vi ta en månad i taget. Jag kommer inte sluta förens butiker och restauranger slutar köpa så att säga.

Jonsson producerar i dagsläget kött till flera kommuner, en av dem är Vimmerby. Han hoppas på ett fortsatt samarbete som kan gynna honom i framtiden.  

– Det här känns absolut hoppfullt framåt och jag är positiv till det hela, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!