Kommunens skogsbolag röjde på villatomt

Ulla Karlsson hade en dunge välvuxna träd på sin tomt. Nu är de avverkade. Men inte av henne.- Att ett misstag kan ske förstår jag. Men det har varit svårt att få kommunen och skogsbolaget att ta sitt ansvar för misstaget. Det är det som gör mig så irriterad och besviken.

Vimmerby2012-06-04 06:18


Ulla Karlsson har fått en luftigare tomt. Luftigare än hon själv ville.
Hon bor i Gästgivarhagenområdet i Vimmerby och som resten av grannarna på hennes gatstump har hon en dubbeltomt. De dåvarande villaägarna friköpte tomtmarken, som gränsar till Gästgivarhagen, från kommunen när området var nybyggt i slutet av 1950-talet.
I Ulla Karlssons fall är den friköpta tomtdelen en naturtomt, där stora träd gett insynsskydd.
Nu är de borta.

Kommunal gallring
Allt började när kommunen drog igång sin trädgallring i Gästgivarehagen i februari. Det av kommunen anlitade skogsbolaget åtog sig också att glesa ur den trädbevuxna grönområdesremsan mellan bostadsområdet och Lundgatan. Den marken äger kommunen.
- En representant från skogsbolaget kom och ringde på och undrade om jag ville att de skulle ta extra mycket träd på kommunens mark så jag skulle få in mer ljus. En trevlig gest tyckte jag, men jag sa att jag inte ville ha ner något extra, men att de naturligtvis skulle ta det de ansåg vara nödvändigt. Tvärtom poängterade jag att jag var glad över att träden skyddade mot både insyn och buller från vägen.
Desto mer förvånad blev hon när hon såg att träd - på hennes egen tomt - tagits ner.
- Jag blev förstås väldigt ledsen. Att återplantera känns inte som ett alternativ som kommer mig till godo - det tar ju en mansålder.

Nonchalans
Hon säger att hon förstår att misstag kan begås. Värre, enligt Ulla Karlsson, är att det krävt mycket energi att få kommunen eller skogsbolaget att ta på sig ansvaret.
- Kommunen nonchalerar mig helt enkelt. Jag har ringt vid minst tre tillfällen, senast den 9 mars och fick då veta att det här skulle tas upp på ett möte den 12 mars, men jag har inte hört ett knyst.
En anställd från skogsbolaget har vid några tillfällen kommit hem till Ulla Karlsson. Inte heller det har lett till att man kommit överens.
- Det pratas om att vi missförstått varandra. Jag har fått en lapp där det står att de fått uppfattningen att jag ville ha ner min stora gran, men att de andra träden skulle lämnas. Vi har över huvud taget inte pratat om några träd på min tomt och om jag, som det påstås, skulle ha velat ha alla andra träd kvar är det väl väldigt motsägelsefullt att de skulle ha avverkat rubbet. Det känns som de försöker lägga över skulden på mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om