Kommunerna skärper tonen: "Ett katatstrofläge"

Vimmerby och Västerviks kommun skärper tonen mot Länsstyrelsen i frågan om sjön Yxerns framtid. En gemensam skrivelse kommer att tas fram och skickas redan under veckan. - Det finns ingen anledning att inte agera nu. Det är ett katastrofläge och alla måste förstå allvaret i den här frågan, säger de båda kommunalråden.

På måndagen avbröt kommunalråden Tomas Kronståhl, Västervik, och Tomas Peterson, Vimmerby, sina semestrar för diskutera sjön Yxerns akuta tillstånd, som det både beskriver som ett "katastrofläge".

På måndagen avbröt kommunalråden Tomas Kronståhl, Västervik, och Tomas Peterson, Vimmerby, sina semestrar för diskutera sjön Yxerns akuta tillstånd, som det både beskriver som ett "katastrofläge".

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2016-07-25 10:58

På måndagen avbröt kommunalråden i Vimmerby och Västervik, Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl (S), sina semestrar för att istället träffas och diskutera den akuta situationen för sjön Yxern – Kalmar läns största sjö, som håller på att torrläggas.

– Vi är överens om att det är ett katastrofläge. Det är ytterst akut och vi kräver att Länsstyrelsen stöttar oss nu. Tekniska Verken i Linköping (det kommunala bolaget som äger ett antal småskaliga vattenkraftverk nedström Yxern och som tappar sjön på enorma mängder vatten) har möjlighet att agera, men vi måste ha hjälp att få dem att göra det. Att ha möten hjälper inte, nu krävs handlingskraft, säger Tomas Kronståhl.

Kollegan i Vimmerby håller med:
– Vi kommer nu att ta fram en gemensam skrivelse, som skickas till Länsstyrelsen redan den här veckan. Frågan är av regional karaktär och alla måste inse vidden av det som händer.
– Vi menar att Länsstyrelsen ska agera nu och med stöd av §26 i miljöbalken har man den möjligheten, säger Pettersson.

– Jag förstår inte varför Länsstyrelsen inte har agerat ännu. Det är svagt och obegripligt, säger Tomas Pettersson.
– Nej, det finns egentligen ingen som helst anledning att inte göra det. Nu måste alla inblandade förstå allvaret i den här frågan, fyller Tomas Kronståhl i.
I dag beslutades också att under augusti månad få till ett möte med alla aktörer samt representanter för Linköpings kommun (ägare av Tekniska Verken) för att hitta en lösning av problemet med Yxern på längre sikt.
- Det är Yxerns framtid det handlar om. Alla måste inse det, säger de båda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om