Under första pandemivågen spreds smittan snabbt på äldreboenden och inom hemtjänsten på flera håll i landet.
Socialstyrelsen låter kommunerna göra sin egen bedömning hur man går ut med information om smittan och en kartläggning som SVT gjorde i våras visade att mer än 16 procent av de tillfrågade kommunerna valt att inte berätta för anhöriga.
I Vimmerby kom första bekräftade fallet på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden i slutet av augusti. Vi frågade Boel Vigren Gustafsson, chef för vård och omsorg i hemmet och Karin Holmgren, chef för vård- och omsorgsboende, vilken policy man arbetar efter inom respektive verksamhet och fick ett gemensamt svar i mejl:
”Vår inriktning är att när vi har smitta eller när smittspårning pågår så informeras de brukare/anhöriga/företrädare som är direkt berörda, således ingen allmän information, detta då vi har sekretess att förhålla oss till.”
Balansgången mellan behovet av information och oviljan att bryta patientsekretessen är knepig, förklarar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
– Det är inte alls enkelt. Handlar det om små enheter kan det bli väldigt utpekande. Men vi på smittskyddet är tydliga med att vi från vår sida tycker att öppenhet har fler fördelar.
Vid varje ny smittspårning görs bedömningen vilka som kan ha utsatts för smittrisk och haft närkontakt med den smittade 24 timmar innan hen fick symtom.
– Har man inte fått information kan det bero på att man inte ingår i den krets som haft nära kontakt med den som testats positiv.
Kommunernas verksamheter har ingen skyldighet att informera utåt om smitta. Det ansvaret ligger enligt smittskyddslagen på individen.
– Och det ansvaret vilar tungt. Men det måste också finnas bra rutiner för hur man ska hantera fall där den smittade på grund av sjukdom eller ålder inte kan föra sin egen talan, säger Lisa Labbé Sandelin.
Å ena sidan utgångspunkten att sekretess gäller för uppgifter om den enskildes personliga förhållanden – å andra sidan vikten av att minska smittspridning, med andra ord.
– Man måste väga in olika saker och kommunerna gör på olika sätt. Men fördelarna med öppenhet överväger. När man går ut med information att det finns smitta så ger det signaler om att ta extra ansvar, det ökar medvetenheten.