Kommunlån nära 1,3 miljard

Kommunkoncernen i Vimmerby har en total låneram på närmare 1,3 miljarder. I det är kraftvärmeverket på 400 miljoner inräknat, men inte riktigt hela nya äldreboendet. Kommunen i sig har i dag en låneram på 280 miljoner kronor. Men behöver öka den med ytterligare 40 nästa år.

Vimmerby2013-02-23 05:06

Det framgår av uppgifter vår tidning fått från kommunens ekonomikontor.
- Så ser det ut i dag när det gäller de låneramar kommunfullmäktige har antagit, men framför allt VEMAB har än så länge bara utnyttjat en mindre del av sin låneram, men resten kommer när kraftvärmeverket byggs, säger ekonomichefen Staffan Leijon.

Hälften hos VEMAB
Vimmerby Energi- och Miljö AB är numera beviljat en total låneram på 589 miljoner kronor, som kommunen står i borgen för, precis som för alla andra kommunala bolag och sina egna lån.
Utöver den låneskuld på knappt 100 miljoner som VEMAB uttnyttjat avser man att bygga nya kraftvärmeverket för nära 400 miljoner och betala köpet av de kommunla vattenanläggningar på ungefär 120 miljoner, som man tog över för två år sedan.
Vimarhem AB har en låneram på 350 miljoner. Nybildade Vimmerby Gatuproduktion AB har en låneram på tio miljoner och moderbolaget, Vimmerby Kommun Förvaltning AB har 30 miljoner i lån för köpet av aktierna i alla de kommunala bolagen för dussintalet år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om