Kommunledningen om lönerna: "Vi har inte ekonomi"

Vimmerbys kommunanställda tjänar mindre, enligt en färsk rapport. ”Inte bra, men vi har inte ekonomi till annat”, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) säger att kommunen använder underlag från SKR i löneprocessen.  "Men vi är en låglönekommun, vi har inte ekonomi att ligga i nivå med höglönekommunerna".

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) säger att kommunen använder underlag från SKR i löneprocessen. "Men vi är en låglönekommun, vi har inte ekonomi att ligga i nivå med höglönekommunerna".

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-05-28 16:30

I Nyhetsbyrån Siréns sammanställning från SCB hamnar Vimmerby kommuns anställda trea från botten i löneligan i Kalmar län, med snittlön på 29 700 kronor i månaden. 

Kommunens HR-chef Marie Halldén skriver i ett mejl att det är svårt att kortfattat svara på varför löneläget i Vimmerby ligger under rikssnittet men att den kartläggning som påbörjades förra året för att synliggöra skillnader mellan yrkesgrupper och individer ska ge underlag inför nästa lönerevision. "Tyvärr har arbetet avstannat på grund av rådande situation, men vi har ambitionen att återuppta arbetet så snart vi kan efter sommaren", förklarar hon.

Att Vimmerby är låglönekommun i låglönelän är den krassa verkligheten att förhålla sig till, menar kommunalrådet Jacob Käll.

– Klart att det inte är bra, det är en anledning till att det är svårt att rekrytera arbetskraft till landsbygdskommuner, oavsett vilka yrken det handlar om. Vi har inte ekonomi att ligga i nivå med höglönekommuner.

Finns utrymme att höja låglöneyrken i höst?

– Det kan man ju önska. Men det är knepigt att de med låga löner är det stora antalet, det blir en väldigt stor post för kommunen.

Kan krisen minska chansen till lönehöjningar?

– Vi måste ändå vara en trygg arbetsgivare. Ekonomin är väldigt osäker, men vi sätter stor tilltro till att staten skjuter till medel till kommunerna på grund av det ekonomiska läge vi har framför oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!