Kommunstyrelsen kör över två nämnder i frågan om nybyggnation vid Borstingen

Kommunstyrelsen driver planen för bostäder vid Borstingen vidare. Trots att två nämnder gått emot förslaget. I kommunstyrelsen ville socialdemokraterna avslå planen på åtta villatomter vid sjön.

Apollostugan kommer att få grannar framöver. Kommunstyrelsen ställer nu ut detaljplanen som innehåller åtta villatomter.

Apollostugan kommer att få grannar framöver. Kommunstyrelsen ställer nu ut detaljplanen som innehåller åtta villatomter.

Foto:

Vimmerby2007-06-21 06:16

- Det har gått inflation i att hus ska ligga vid sjöar, säger Jan Henriksson, s.
- Vi exploaterar det här området med försiktighet och stor hänsyn till de naturvärden som finns, säger Carl-Axel Centerstig, c och ordförande i kommunstyrelsen.
Det senaste förslaget till detaljplan för Borstingområdet där kommunen vill skapa åtta villatomter mellan gamla Västerviksvägen och sjön Borstingen vid infarten till Apollostugan har tidigare stött på patrull. Två av de tyngre nämnderna, miljö- och byggnämnden samt kultur- och fritidsnämnden har avstyrkt förslaget. Båda anser att ett villaområde där skulle bli förödande för det friluftsliv som området bjuder intill.
Men den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen är uppenbarligen av en annan åsikt.
- Samtliga byggrätter ligger klarar strandskyddet, alltså minst 100 meter från vattnet, och vi ställer strikta krav på hur husen får se ut och på färgsättning och liknande för att de ska smälta in så bra som möjligt. Det finns också riktlinjer som säger att så mycket träd som möjligt ska bevaras, säger Carl-Axel Centerstig sedan kommunstyrelsen röstat igenom att godkänna planen för utställning.
Oppositionen bestående av socialdemokrater och vänstern vill dock stoppa planen.
- Det här är ett alldeles utmärkt område för friluftsliv och rekreation, och tyvärr ser vi risken för en konflikt mellan det och ett bostadsområde, säger Jan Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om