"Kompetensen måste användas rätt"

En omställning av vården med fokus ligger på tidiga insatser och primärvård. Det är landstingsoppositionens medicin på ekonomisk balans i landstinget i Kalmar län.
– Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor ska jobba med rätt saker, så att kompetensen utnyttjas på bästa sätt, säger Gudrun Brunegård (KD).

Alliansens oppositionsråd presenterar sina budgetriktlinjer. Fr v Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (L).

Alliansens oppositionsråd presenterar sina budgetriktlinjer. Fr v Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (L).

Foto:

Vimmerby2016-05-11 16:30

När landstingets fyra allianspartier presenterar sina budgetriktlinjer för åren 2017-2019 i Vimmerby är det framförallt en förskjutning från sjukhusen till primärvården som man pratar om.

– Landstingets är ekonomi mer oroväckande än vanligt. Verksamheterna går med drygt 200 miljoner i underskott och efter tre månader visar prognosen att landstinget redan backat 100 miljoner kronor jämfört med budget. Därför nödvändigt med ett genomgripande förändringsarbete, där större tyngdpunkt läggs på tidiga insatser och primärvård, säger Kristdemokraternas oppositionsråd Gudrun Brunegård, med ansvar just för primärvården.

Utveckla vårdvalet

Landstingsalliansen vill se en omställning så att tyngdpunkten hamnar på att förebygga, tidigt upptäcka och behandla sjukdom och skador i primärvården. 

Det sparar mänskligt lidande, kostar mindre och slutenvården kan fokusera på de svårare sjukdomarna.

– Det skulle betyda att inte lika många patienter behöver läggas in eller opereras. Ett av de problem vi har är att människor får vård på fel nivå.

Alliansen vill också utveckla vårdvalet till fler områden, särskilt där väntetiderna är långa.

– Ett exempel är hörselvården. I Kalmar kan det ta ett och ett halvt år att få en hörapparat – behöver du nya glasögon kan du välja vilken optiker du vill gå till, säger Malin Sjölander (M).

Studieförbunden

Bristen på barnmorskor har i södra länsdelen lett till att man inte längre har resurser att ge föräldrautbildning till blivande föräldrar. Här ser alliansen möjligheter till samarbete utanför vården.

– Vi är oroliga att det här smittar av sig också till norra delen av länet. Föräldrautbildning är en viktig trygghet för gravida och blivande pappor, och det skapas också nätverk som föräldrarna har glädje av i flera år. Här är studieförbunden en outnyttjad resurs, säger Gudrun Brunegård.

För att motverka bristen på just exempelvis barnmorskor och sjuksköterskor vill man ta fram en modell för särskild lönesatsning och en utbildningsstrategi inom bristyrken.

– Vi är beredda att använda en del av de pengar som annars går till hyrbolag för att höja lönerna på svårbemannade arbetsplatser.

Äldresatsningar

Bland alliansens viktigaste punkter i riktlinjerna för budgeten de kommande åren finns också att utreda effekterna om primärvårdsjouren flyttar in på sjukhusens akutmottagningar, att införa en särskild ersättning för hälsocentraler som startar äldrevårdscentraler och att bygga upp en särskild äldrepsykiatrisk enhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om