Vimmerby-vd sitter häktad i Sverige

Den tidigare koncern-vd:n från Vimmerby som greps i Spanien i förra veckan har utlämnats och förts till Sverige där han nu sitter häktad. Efter ännu ett häktningsbeslut i söndags skärpte tingsrätten restriktionerna mot mannen som misstänks för nio fall av grovt skattebrott.

Den misstänkte vd:n från Vimmerby sitter nu häktad i Göteborg.

Den misstänkte vd:n från Vimmerby sitter nu häktad i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Vimmerby2023-10-03 11:57
undefined
Den misstänkte vd:n från Vimmerby sitter nu häktad i Göteborg.

Vimmerbybon, som är i 50-årsåldern, deltog i häktningsförhandlingen via videolänk från häktet i Göteborg dit han fördes när han anlände från Spanien. Mannen fortsätter att förneka de grova skattebrott han misstänks för och som lett till att han efterlysts i EU och för att sen gripas i Spanien, där han uppehållit sig en längre tid.

Mannen som tidigare varit vd för en koncern med säte i Vimmerby häktades i sin utevaro i början av september efter att kammaråklagare Catharina Linné vid andra ekobrottskammaren i Göteborg inte lyckats få mannen att komma till förhör han kallats till.

Det första häktningsbeslutet överklagades av mannen genom hans juridiska ombud, advokat Carl-Johan Allansson. Göta hovrätt slog dock fast tingsrättens beslut om häktning.

Det öppnade för åklagaren att utfärda en "European arrest warrant", EAW, en europeisk arresteringsorder som gäller hela EU. Tack vare det kunde mannen kort senare gripas i Spanien, vilket Vimmerby Tidning kunde avslöja i torsdags.

Då sa åklagare Catharina Linné att hon inte visste när 50-åringen skulle utlämnas till Sverige. Det skedde dock kort senare. När den som är häktad i sin utevaro grips ska en ny häktningsförhandling hållas senast inom fyra dagar efter gripandet.
Det var den förhandlingen som hölls i Jönköpings tingsrätt i söndags, i huvudsak bakom stängda dörrar.

undefined
Tingsrätten i Jönköping häktade på nytt den 50-årige tidigare koncernchefen från Vimmerby för nio fall av grovt skattebrott i söndags.

Förhandlingen pågick i två timmar. Åklagaren Catharina Linné var närvarande i rätten medan både den tidigare koncern-vd:n och hans försvarare, Carl-Johan Allansson, deltog via videolänk.

Rätten beslutade på nytt att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för nio fall av grovt skattebrott. Där har åklagaren nu gjort en förändring och anger att brotten skett i Jönköpings kommun eller annan plats i Sverige mellan november 2020 och september 2021.

Samtidigt skärper tingsrätten också restriktionerna åklagaren har rätt att ålägga mannen, som nu heller inte får stå i förbindelse med annan genom elektronisk kommunikation.

Åtal mot mannen ska väckas senast den 13 oktober.

Mannens advokat tror inte utredningen kommer att leda till åtal:

– Min bedömning och min förhoppning är att min klient kommer att släppas fri när förhör har hållits med honom, säger han till Vimmerby Tidning.

Utöver det vill han inte lämna några ytterligare kommentarer, mer än att 50-åringen förnekar alla misstankar om brott och att han inte medvetet hållits sig undan svenska rättsmyndigheter i Spanien.

  • Vi söker åklagare Catharina Linné för kommentarer till det senaste häktningsbeslutet.
 Häktet i Göteborg dit den 50-årige mannen fördes så snart han anlände till Sverige.
Häktet i Göteborg dit den 50-årige mannen fördes så snart han anlände till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!