Koncerntänkande ska göra kommunen bättre

Per-Åke Svensson titulerar sig hellre kommunstyrelsen ordförande än kommunalråd. Han vill skapa en kommun som drar åt samma håll. Från enighet i stora beslut i kommunstyrelsen till attityden i servicen till företag och allmänhet. Han avslöjar bland annat att kommunen sagt upp avtalet med näringslivsbolaget för att få till ett tydligare näringslivsarbete!

Kommunalrådet Per Åke Svensson vill ha koncerntänkande.

Kommunalrådet Per Åke Svensson vill ha koncerntänkande.

Foto:

Vimmerby2010-09-15 06:28

Vad vill ni göra för föreningslivet i kommunen?
- Det ekonomiska läget hämmar utökningar av stöden för närvarande, men jag hoppas föreningarna ska slippa besparingar, för föreningslivet är oerhört viktigt, kanske särskilt på landsbygden där föreningarna ofta står för en stor social del. Vi gör också en hel del för föreningarna i dag. Fotbollsanläggningen på Ceos är ett bra exempel som också gynnar flera föreningar än VIF.
Torget har varit omdebatterat bland Vimmerbyborna hela 2000-talet - hur ska vi få ett levande torg?
- Här måste det privata näringslivet och handeln ta ett större ansvar för exempelvis underhållning. Jag kan heller inte se att ölservering eller inte är någon särskilt viktig fråga i Vimmerby i dag. Möjligen kan vi öppna för det igen när de nu gällande avtalen går om två år. För torgets del vill jag hellre utveckla torghandeln.
Var ALV-försäljningen en bra affär för kommunen?
- Ja. Det är bra för alla att kommunen inte är huvudägare. Nu kan ALV växa på egna ben och är åtskiljt från den kommunala verksamheten. Sedan kan man diskutera prislappen i oändlighet, men de facto fanns bara en tänkbar köpare.
Vad är er viktigaste åtgärd för att få ordning på kommunens ekonomi?
- Vi måste få ett helhetstänk, ett koncernperspektiv där alla drar åt samma håll och inte bara tänker på sin verksamhet. På det viset kan vi helga de skenande kostnaderna. Ny sammanhållning av kost, städ och lokalanvändningen är bra exempel. Jag ser också stora fördelar med en ny kommunchef och en tydlig ledning. I grunden är vår solidaritet stabil.
Tilltron till kommunens näringslivsarbete har rasat ungefär 200 platser de senaste fyra-fem åren. Hur ska ni rätta till det?
- Det handlar också om tydlighet. Därför har vi sagt upp avtalet med Vimmerby Turism- Näringsliv angående näringslivsarbetet och kommer att förhandla om det för att få en tydligare organisation. Vi kommer också att söka en ny utvecklingschef.
Industrimark - hur mycket behöver kommunen? Räcker det med Krönsmon?
- Krönsmons ska vara tillgängligt nästa år och räcker ett tag framöver. Dessutom finns det privat mark att erbjuda, så vi står oss väl med industrimark.
Hur ska handelsstaden Vimmerby möta konkurrensen från Västervik, när det exempelvis gäller etableringar som Rusta, Biltema, sådana som lockar handlande människor?
- Destinationsarbetet kommer att öka Vimmerbys attraktionskraft, och jag kan säga att det har pågått förhandlingar också mellan Vimmerby och större kända kedjor, men ett problem är att vi inte har lokaler som passar, och frågan är om kommunen ska tillhandahåll den sortens lokaler?
Under senare tid har mycket kritik riktats mot politiker och tjänstemän. Tycker du att invånarna i Vimmerby kommun är gnälliga?
- Nej, synpunkterna fungerar mycket som pådrivare. Allt är inte bra på kommunen. Vi jobbar mycket för att bli bättre på attityd. Vi har en ny kommunchef och en ny politisk organisation med ett mer aktivt fullmäktige ska också öka trycket på politikerna.
Infrastrukturen och kommunikationerna har en del att önska. Både mellan Vimmerby och större regioner och inom kommunen. Vad vill ni göra åt det?
- Det nya infrastrukturkansliet ska kunna få loss mer pengar än tidigare. Vi måste också bli bättre på att påverka Regionförbund och statsmakter. Det har vi varit dåliga på. Inom kommunen kan det vara en väg att låta någon annan, exempelvis KLT, ta över ansvaret, det har fungerat bra i Hultsfred. det kan bli aktuellt först efter nästa upphandling om två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om