Konfirmanden Agnes, 14: "Kan bli bra, det här också"

Resor har ställts in. Fysiska träffar har ersatts av videomöten. Och höjdpunkten är skjuten till september. ”Man får se det som att vi är med om något speciellt och annorlunda”, säger Agnes Dahl, 14, en av konfirmanderna i Vimmerby.

.

.

Foto: Privat/Magnus Strömsten

Vimmerby2020-05-23 10:00

Våren är konfirmationstid.Vissa församlingar delar konfirmanderna i mindre grupper. Andra kör konfirmation på videolänk.

– Det är upp till varje pastorat och församling. Vi har valt att flytta konfirmationen från maj till 5 september, säger komminister Lars Svensson, ansvarig präst för årets 20 konfirmander i Svenska kyrkan i Vimmerby.

Och det beslutet är något som konfirmanden Agnes Dahl uppskattar.

– Det är såklart tråkigt att det inte blir någon konfirmation på våren, men det är mycket bättre med en vanlig konfirmation, videolänk är inte samma sak, inte lika mycket på riktigt.

Man har stegvis anpassat sig till coronaläget. Både resa till Berlin och domkyrkoresa och träff med konfirmander i Linköping har ställts in. Nu har också de vanliga träffarna ersatts med onlinemöten.

– Vi fortsatte ses eftersom grundskolorna är öppna, men det började komma allt färre. Nu är vi igång med videomöten och det fungerar bra, även om det inte är lika lätt att göra sig hörd när man ser de andra som 20 fyrkanter, säger Lars Svensson.

Konfirmationsundervisningen leds av dryga tiotalet frivilliga unga ledare och anställda ledare från kyrkan. En av de anställda är Helena Holmström. Hon längtar efter att träffa ungdomarna som vanligt, igen. Men nu verkar det dröja till efter sommarlovet.

– Vi är glada för att tekniken går framåt, det känns mycket bättre än att ställa in helt. I och med att det här är så annorlunda kanske de minns sin konfirmationstid bättre och förhoppningen är alltid att man ska skicka med ungdomarna något de har nytta av. Corona har lett till att vi pratat mycket om liv och död och tro.

Även Lars Svensson tror att de historiska konfirmanderna får med sig bonuserfarenheter.

– Oavsett stora eller små katastrofer kan vi välja att sticka huvudet i sanden eller säga ”så här är det, vad gör vi nu?” Vi är så vana att ta saker för givna, oavsett ålder. Vi kan nog lära oss något av det här allihop, även om det förstås inte är något som någon av oss önskat.

Förhoppningen är att både konfirmation och efterlängtad Berlinresa ska kunna genomföras i höst. 

– Jag tror inte jag kommer tänka tillbaka på det här som något negativt, mer att man fick gå igenom en sak som inte blev som för alla andra, det kan vara bra det också, säger Agnes Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!