Mormors hemliga recept från 60-talet håller än

Här är smörgåstårta hantverk och stolthet, som inte tillåter genvägar. "Vi bakar bottnarna och gör fyllningen", berättar Joakim Hesselgård. På Smörgåstårtans dag var det full fart på det lokala bageriet.

Joakim Hesselgård, vd och ägare till Guldkringlan, vid disken med en stubbe.

Joakim Hesselgård, vd och ägare till Guldkringlan, vid disken med en stubbe.

Foto: Christer Andersson

Vimmerby2024-11-13 20:00

På smörgåstårtans dag, den 13 november, var det lite extra körigt på Guldkringlan i Vimmerby.

– Vi gör de i olika former. 12-13 tårtor, 40 bakelser och 10 stubbar, efter våra klassiska recept från gammelmormor Edit Hesselgård från Hultsfred, berättar Joakim Hesselgård som är ägare, vd och bagarfamiljens fjärde generationen.

Smörgåstårtorna görs i fyra olika modeller. Skaldjur lyx, köttbullar, klassisk med allt och bara räkor. Fyllningarna görs och efter Edits hemliga recept.

– De har vi i skallen, säger Joakim med pekfingret mot tinningen.

undefined
Kocken Jonas Lundqvist monterar det sista på portionsbitarna.

Smörgåstårta är både lyx och vardag för svenskarna. Den serveras på bröllop och begravningar. På jobbet och hemma.

Vi har nog alla ett förhållande till den traditionella rätten som inte behöver tillagas.

I Guldkringlans bageri på Magasinsgatan i Vimmerby ansvarar kökschefen Artur Bizon och kocken Jonas Lundqvist för monteringen.

Joakim Hesselgård uppskattar att de flesta älskarna av smörgåstårta finns från 40 år och uppåt.

– Alla gör smörgåstårta. Men vi är starten till den här omkring. Jag vet inte om vi var först i Sverige, men i trakten, säger han.

undefined
Percy Hesselgård vårdar mormors hemliga recept på smörgåstårta.

När det kommer till rötterna och hantverket blir det allvarligare och pappa Percy ansluter i samtalet.

– Det är klart att det blir känslor. Det skär i hjärtat när det inte görs från grunden och kan säljas billigt. Det kostar att baka med äkta råvaror, säger Percy Hesselgård.

Han berättar att han har luskat i smörgåstårtans ursprung och kommit fram till att den skapades av hans mormor Edit Hesselgård på 60-talets början.

– Konkurrenterna blev intresserade, kom och tittade hur hon gjorde och snodde idén till sina egna kök. Det var fult, men inget att göra åt, berättar Percy.

undefined
Klassisk smörgåstårta i bakelseform.

När och var smörgåstårtan allra först dök upp i Sverige verkar vara lite oklart, den moderna varianten anses ha utvecklats i mitten av 1900-talet. Smörgåstårtans dag infaller den 13 november varje år.

Ett annat stort datum för smörgåstårtan är den 9 mars 1985, när Köping sattes på världskartan genom världens längsta smörgåstårta, ett Guinnessrekord på 510 meter. Ett jippo för att sätta Köping på världskartan. Händelsen blev svensk mathistoria och senare filmen "Tårtgeneralen".

Karta: Bageri guldkringlan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!