Konsulter för två miljoner

Tillsammans arbetade ekonomikonsulterna 51 arbetsveckor för Vimmerby kommun. Kommunens kostnad: 2 035 046 kronor. - Det är väldigt mycket pengar, men vi har inte haft något alternativ, säger kommunchefen Carolina Leijonram.

Hade inga alternativ. Det menar kommunchefen Carolina Leijonram att kommunen inte har haft när ekonomikonsulterna från Unik Resurs rekryterades. Foto: Jimmy Karlsson

Hade inga alternativ. Det menar kommunchefen Carolina Leijonram att kommunen inte har haft när ekonomikonsulterna från Unik Resurs rekryterades. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2014-06-20 04:05


Sedan augusti 2013 har de tre ekonomikonsulterna från företaget Unik Resurs AB kostat Vimmerby kommun över två miljoner kronor. Den tillförordnade ekonomichefen Håkan Ilestrand arbetade totalt 32 arbetsveckor för kommunen mellan augusti 2013 och maj i år till en kostnad av 900 kronor per timme.
Notan stannade på 1 439 754 kronor.
En av Ilestrand första uppgifter blev att ersätta en sjukskriven redovisningsekonom. Vår tidning har tidigare berättat om turerna som ledde till att ytterligare en ekonom från Unik Resurs AB anlitades.
Den första konsulten jobbade 12 arbetsveckor till en kostnad av 525 kronor per timme. Totalt: 324 302.
Den konsulten lämnade sedan sin tjänst och ersattes av en annan konsult från Unik Resurs. Den personen kom upp i sju arbetsveckor och kostade kommunen 810 kronor per timme. Totalt: 271 350 kronor.
- Vi behövde kvalificerade kompetenser för att lösa de uppgifter vi är skyldiga att sköta enligt lag. Jag har försökt hitta den bästa och mest resurseffektiva lösningen för Vimmerby kommun, anser Leijonram.

Vakans och sjukskrivning
Bakgrunden till situationen börjar med den organisationsöversyn som Unik Resurs genomförde under 2011. Då slogs den administrativa och den ekonomiska chefstjänsten ihop och tjänsten tillsattes av Helen Sjöholm. Men Sjöholm slutade efter ett år samtidigt som kommunen såg behov av att återgå till det tidigare upplägget.
- Vi hade stora utvecklingsbehov på båda de områdena och därför blev det två tjänster igen.
Rekryteringen av en ny ekonomichef misslyckades och plötsligt stod Vimmerby utan ekonomichef.
- Jag försökte upphandla konsulttjänsten, men vi fick inga svar. Då gick jag vidare och lyckades få tag på Håkan via mitt kontaktnät. Sedan fick vi en sjukskrivning mitt i bokföringstider och var tvungna att ta in ytterligare en konsult. Jag såg inget annat alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om