"Konsumenterna måste förstå sin makt"

Sansad debatt på mjölkmöte - men i opinionsundersökning fick Arla och politiker smisk.

Vimmerby2015-09-26 07:12


Var finns räddningen för svensk mjölkproduktion?
Visst blev det diskussioner på det minst sagt välbesökta mjölkmötet i Storebro, men mjölkkrisen löser man inte på en kväll.

- Läget är allvarligare än någonsin. Vi tror att det här mötet satte igång mycket tankar och hoppas att debatten fortsätter. Om mjölkbönderna fortsätter lägga ner är det ett stort hot mot våra kommuner, säger initiativtagarna Emelie Nilsson och Malin Jonsson i kampanjen Till Vilket Pris.

Arrangörerna bakom mjölkmötet, initiativet Till Vilket Pris och LRF kommungrupper i Hultsfred och Vimmerby, hade fått ihop ett starkt startfält med bland andra Helene Gunnarsson från Arlastyrelsen, Emåmejeriet, föreningen Glada Bonden och lokala Ica-handlare som fanns på plats för att ge sin syn på läget och svara på frågor från de 50 bönderna.

Att frustrationen bland mjölkbönderna är stor är inte att ta miste på. Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost, har så gott som dagligen telefonmöten med bönder.

- Klart man ligger vaken och funderar på vad man kan göra när så många mår dåligt. Och man kan ju undra vad som gick så fel. 1989 var konsumentpriset för en liter mjölk 5,32 och bonden fick 3,16. 2014 var konsumentpriset 9,48 och bonden fick 3,61 och nu är vi nere en bra bit under 3 kronor. Bonden har skruvat åt alla skruvar. Var har mellanskillnaden hamnat?

Inte i butiksledet, var Pelle Lindqvist, Icahandlare i Vimmerby, snabb att förklara.

- Marginalen på mejeriprodukter har definitivt inte höjts. Den ligger på 18-50 öre per liter mjölk, beroende på fetthalt.

Ekonomiska föreningen Glada Bonden är en uppstickare och ny spelare på mjölkmarknaden, med 90 medlemmar. Föreningen ska förhandla direkt med handlarna för att få ut mer för mjölken och ambitionen är att medlemmarna ska stå för 60 procent av den totala mjölkinvägningen i Sverige.

- Vi måste ha klart för oss att det är en skillnad på att överleva och att näringen överlever, säger Magnus Palmgård, ekonomisk rådgivare i Glada bonden.

- Det är ingen som går runt på ett avräkningspris på 2,50. Man kanske överlever genom att inte ta ut egen lön och ta av eget kapital, men man bygger ingen näring och man kan definitivt inte växa.

Läs mycket mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om