Kontantuttagen rasar: "Trenden kommer fortsätta"

Kontantuttagen i Vimmerbys bankomater har minskat kraftigt det senaste året.

Vimmerbyborna tar ut mindre kontanter än tidigare, visar ny statistik från Bankomat AB.

Vimmerbyborna tar ut mindre kontanter än tidigare, visar ny statistik från Bankomat AB.

Foto: Genrebild

Vimmerby2021-03-09 06:00

Under andra halvåret 2020 tog den genomsnittlige Vimmerbybon ut 468 kronor i månaden. Samma period året innan var snittet 732 kronor. En skillnad på hela 264 kronor, vilket motsvarar 36 procent.

– Många marknader, mässor och andra event har blivit inställda. Människor har hållit sig mer hemma under året vilket gjort att man generellt konsumerat mindre och annorlunda än vanligt, till exempel handlat mer på internet, menar Jenny Danielsson som är PR- och kommunikationsansvarig på Bankomat ab. 

Mellan år 2018 och 2019 var skillnaden i Vimmerby endast nio procent. Från 802 kronor i snitt per månad till 732 kronor. 

­– Det har varit en generell trend i Sverige där kontantuttagen minskat med runt tio procent de senaste åren och det beror på att de digitala betalsätten ökar, säger Jenny Danielsson. 

– Sedan har vi nu en större minskning det här året som delvis kan förklaras av coronakrisen och delvis av att människor har ändrat sina köpbeteenden, fortsätter hon.

I Kalmar län i stort har kontantuttagen minskat med 22 procent sedan förra året. Västervik minskade med 20 procent och Hultsfred med 23 procent. Totalt i Sverige ligger siffran på 21 procent. Vad det innebär för framtiden är svårt att veta, menar Jenny Danielsson. 

– Vi tror att den nedåtgående trenden kommer att fortsätta men vet inte om det kommer vara på samma nivåer som nu. Det beror på om människors vanor kommer var lika förändrade under kommande år, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!