Köpoptionen ännu inte utnyttjad

I februari meddelande ägaren av det före detta äldreboendet Eken, Anders Hermansson, att fastigheten var nära att säljas. Än har inget hänt och om en månad går köpoptionen ut. – Det är fortfarande aktuellt, säger Hermansson.

Försäljning är fortfarande huvudspåret för ägaren av Eken-fastigheten. Ännu har dock inte spekulanten utnyttjat sin köpoption och om en månad går den ut.

Försäljning är fortfarande huvudspåret för ägaren av Eken-fastigheten. Ännu har dock inte spekulanten utnyttjat sin köpoption och om en månad går den ut.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2016-07-29 08:00

Turerna kring Eken har varit många. 2012 köpte Hermanssons bolag Guldbjörnen AB fastigheten av Vimmerby kommun. Planerna var att starta ett behandlingshem, som skulle ge närmare ett 50-tal nya arbetstillfällen.

Strax efter att kommunen var färdigutflyttad ur fastigheten 2015 ansökte dock Guldbjörnen och ett tillfälligt bygglov för att kunna bedriva asylboende i Eken-fastigheten istället. Detta fick dock avslag av kommunen och i februari i år meddelade Anders Hermansson att han istället var nära en försäljning av fastigheten och att han själv ämnade varva ner och ta pension. Och försäljning av fastigheten är det som fortfarande gäller, även om inga köpeavtal är underskrivna än. Men en intresserad spekulant finns.

– Dennes option gäller fram till den siste augusti, säger Anders Hermansson när vi når honom på telefon.

Men det är fortfarande samma spekulant som är aktuell?

– Ja det är det.

Vad händer efter siste augusti om inte optionen utnyttjas?

– Det vet jag först då. Mer kan jag inte säga, avslutar Anders Hermansson

Fakta: Eken – detta har hänt

• 2012 säljer kommunen äldreboendet Eken i Vimmerby till bolaget Guldbjörnen AB, ägt av Vimmerbyföretagaren Anders Hermansson för 5 010 000 kronor.

• Trots att ett Göteborgsföretag lägger ett bud på fastigheten som är 90 000 kronor högre väljer kommunen Guldbjörnen AB som köpare, då Göteborgsföretagets bud förutsätter en ändring av detaljplanen.

• Guldbjörnens planer är att bedriva behandlingshem och man uppskattar att 40-50 nya jobb kommer att skapas.

• Under våren 2015 är Vimmerby kommun färdigutflyttade ur lokalerna.

• Under sommaren 2015 ansöker Guldbjörnen AB om ett tillfälligt bygglov för att kunna göra om Eken-fastigheten till asylboende. Detta säger miljö- och byggnadsnämnden nej till med anledning av att det strider mot gällande detaljplan.

• Under hösten 2015 hanterar förvaltningen Guldbjörnens begäran om en permanent detaljplanändring. Fastigheten föreslås även tillåtas bedriva boende och skola. Ärenden går ut på två samråd, vilket drar ut på tiden och där flera grannar har invändningar.

• I februari 2016 meddelar ägaren Anders Hermansson att fastigheten är nära att säljas. Den tänkta köparen är anonym.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om