Kör över kommunen

Inte en droppe alkohol efter klockan 01.00 på torsdag. Så tyckte kommunen – men inte förvaltningsrätten. Efter en överklagan till domstolen blev det grönt ljus för spritförsäljning ända fram till klockan 02.00.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2016-06-29 07:00

Som vår tidning tidigare har berättat kommer ett stort område mellan Kalles Lek & Lattjo och MX World Collection göras om till tillfällig festplats under det stundande Midnattssolsrallyt.

Men för att festen ska bli av krävs tidsbestämda serveringstillstånd för alkohol – vilket makarna Magnus Frodig och Maria Carlsson ansökt om enligt konstens alla regler.

Enligt de ansökningar som respektive bolag skickat in till kommunens socialnämnd, har man begärt att få sälja alkohol till klockan 02.00 under onsdag (i dag) till fredag, och till 03.00 på den avslutande lördagsfesten.

Men där blev det stopp från kommunen.

Riktlinjerna säger nämligen att 01.00 är tiden som gäller för serveringsstopp på torsdagar – vilket i domen från förvaltningsdomstolen uttrycks: ”kommunen beslutar under vilka tider alkoholdrycker får serveras”.

Ingen särskild risk

Men det beslutet stod sig inte i högre instans. Efter en överklagan från makarna Frodig och Carlsson, till Förvaltningsrätten i Linköping, står det nu klart att kommunens socialnämnd snällt får backa i frågan.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att en utökad serveringstid till klockan 02.00 på torsdag inte medför ”särskild risk för människors hälsa”. Man anser heller inte att faran för onykterhet och oordning är tillräckligt stor för att följa kommunens beslut.

Kontentan då? Jo, det blir alkoholservering i festtältet under Midnattssolsrallyt till klockan 02.00 varje dag.

Förutom på lördagen – då är det fritt fram ett festa en timme till.

Varken Magnus Frodig eller Maria Carlsson har gått att nå för kommentarer angående förvaltningsrättens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om