Körde folkracebil på Semesterracet – med 1,44 promille i blodet

Tävlingen var avslutad. Då satte sig den alkoholpåverkade mannen i sin nyinköpta folkracebil, startade motorn och rullade ett par meter i depån. Nu har han dömts för rattfylleri.

Rattfyllan skedde i depåområdet i Gnagaredalen. Folkracebilen stod parkerad i en slänt, och rullade iväg en-två meter när den dömde mannen startade motorn.

Rattfyllan skedde i depåområdet i Gnagaredalen. Folkracebilen stod parkerad i en slänt, och rullade iväg en-två meter när den dömde mannen startade motorn.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2024-09-28 11:15

Brottet skedde på Semesterracets sista dag, den 13 juli i år. I polisförhör har den dömde mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Kronobergs län, erkänt att han drack några öl under dagen eftersom han hade semester.

Efter den sista finalen kunde besökarna lägga så kallade anbud på folkracebilarna som hade varit med i tävlingen. Där lyckades mannen "vinna" en av bilarna.

När anbudsförfarandet var avslutat gick han fram till folkracebilen som stod parkerad i depån. Han satte sig i bilen och provstartade motorn för att kolla oljetrycket. Då rullade folkracebilen iväg en-två meter och var nära att träffa en personbil som stod parkerad precis intill.

Det uppskattades inte av den tidigare ägaren som såg händelsen. Polisen kopplades in och provtagningen visade att mannen hade 1,44 promille alkohol i blodet – vilket är klart över gränsen för grovt rattfylleri.

Nu har fallet avgjorts i Kalmar tingsrätt. Mannen från Kronoberg döms för rattfylleri av normalgraden och straffet blir dagsböter på 9 300 kronor. Mannen ska även betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden och stå för sina advokatkostnader på drygt 4 000 kronor.

Tingsrätten bedömer att omständigheterna gör brottet "mindre allvarligt". Därför blir det rattfylleri av normalgraden, istället för grovt rattfylleri som åklagaren yrkade på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!