Körde rakt in i vildsvin (!) under cykelturen

Tänk dig att du krockar med ett vildsvin. Tänk dig att du sitter på en cykel – och plötsligt kör rakt in i en framrusande gris. Precis det hände Vimmerbybon Stefan Andersson. – Det var helt galet, det bara small och allt blev helt svart, säger han några dagar efter olyckan.

Stefan Andersson klarade sig bättre än cykeln, som nu är inlämnad på reparation.

Stefan Andersson klarade sig bättre än cykeln, som nu är inlämnad på reparation.

Foto: Privat

Vimmerby2016-10-13 13:30

I tisdags kväll vid 21.30-tiden var Vimmerbybon Stefan Andersson ute och cyklade mountainbike med ett gäng kompisar.

Precis som han brukar, precis som vanligt.

Men just den här kvällen på sadeln skulle sluta på ett minst sagt ovanligt sätt, ett sätt som närapå överträffade Stefans vildaste fantasi:

– Vi var ute på en sväng vid femkilometersspåret vid VOK-stugan, och när vi kom där i ett nedförslut så trampade vi på ganska bra. Vi var väl uppe i säkert 25-30 knyck – och då small det, och allt blev helt svart.

Stefan själv förstod först inte vad han hade kört på, men en av hans cykelpolare kunde berätta att det utan tvekan var ett vildsvin som rusat upp på vägen.

– Jag hade ingen aning alltså. Jag slog ju en volt över cykeln, det tog tvärstopp. Om jag verkligen tänker efter så kanske jag såg något skymta till före smällen, men det kan vara en efterhandskonstruktion.

När Stefan väl kvicknade till och kom på benen igen hade vildsvinet sprungit till skogs. Och cykeln låg, rejält tilltygad, på marken ett 20-tal meter bakom honom.

Men ännu värre var synen som mötte honom i skogsbrynet.

– Det tog väl någon halvminut innan jag var mig själv igen, men när jag reste mig och tittade in i skogen såg jag hur ett helt gäng med små äckliga ögon glimmade därinne i mörkret. Jag är väl ingen vildsvinsexpert precis, men de hade väl varit ute i skogen och letat mat. Man kan väl anta att de skulle hem från skogsturen … och så råkade jag komma emellan.

Slog du dig illa?

– Nja, jag är lite stel i nacke och rygg, det tog ju tvärstopp… Men jag klarade mig ganska bra.

Tisdagens närkontakt med vildsvin är dock långt ifrån Stefans första. Faktum är att han stött på grisar under cykelturer förr.

– Ja, det är ju inte ovanligt… En gång hade jag en gris precis framför framdäcket, men då cyklade jag uppför så det gick inte så fort.

– Frågan är om de inte börjar bli för många, lite av ett samhällsproblem. Uppe vid motionsspåret (där olyckan inträffade) är det många som går med sina hundar, och det faktiskt lite otäckt att de håller till så nära civilisationen. Man ser ju vildsvin oftare än älg numera.

Men du, hur gick det med cykeln?

– Det blev mest skit kvar av den, och då är den ändå byggd för att köra med i berg. Den är på reparation nu, så vi får väl se vad det kalaset landar på. De är hårda, de små grisarna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om