Vårdresa kördes utan munskydd trots KLT:s krav

"Jag kan bekräfta att tjänstefel har begåtts", säger Mikael Tuvesson, personalansvarig på Nilsbuss, om den inträffade händelsen.

Bilden är ett kollage. Foto: Karin Hertz arkiv, Kallestad Gorm arkiv och Carolina Nilsson arkiv.

Bilden är ett kollage. Foto: Karin Hertz arkiv, Kallestad Gorm arkiv och Carolina Nilsson arkiv.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-03-26 15:59

En chaufför på Nilsbuss, med uppdrag av KLT, har ertappats köra utan munskydd. Det var vid en vårdresa från vaccinationsmottagningen i Vimmerby som händelsen uppmärksammades.

– Det finns inget för, att eller om, munskydd skall användas, säger Mikael Tuvesson personalansvarig på Nilsbuss.

Kalmar länstrafiks policy är tydlig:

"Samtliga förare som kör serviceresor ska använda munskydd. Region Kalmar län och Kalmar länstrafik har krav på att förare ska bära munskydd vid transport av resenärer i bland annat färdtjänst, och sjukresor", skriver Linus Åsberg kommunikatör Kalmar länstrafik i ett mejl till vår tidning.

Konsekvenserna för en chaufför som bryter mot kravet om munskydd är allvarliga och kan leda till att chauffören anses olämplig.

"Vid upprepade avsteg från exempelvis krav och regelverk kan Kalmar länstrafik utlämna varningar till enskilda förare som i ett senare skede kan leda till att trafikföretaget utreder lämpligheten hos föraren", meddelar Åsberg.

Även hos Nilsbuss är man kritisk mot chaufförens handling och meddelar att det kommer få konsekvenser. 

– Jag kan bekräfta att tjänstefel har begåtts och vi måste ta tag i det här omedelbart. Finns det risk för att chauffören inte använder munskydd fortsättningsvis kan annan sysselsättning vara en åtgärd, säger Tuvesson.

Nilsbuss upplyser om att det finns tillfällen som en chaufför tillåts att tillfälligt ta av sig munskyddet.

– När chauffören sitter vid ratten, på behörigt avstånd från kunden, kan denne få avlägsna munskyddet om behov finns. Det kan till exempel handla om en säkerhetsåtgärd om föraren har glasögon. Det immar lätt igen och då måste man tänka på säkerheten, säger Tuvesson.

Men han är noga med att understryka skillnaden i att avlägsna ett munskydd under färd mot att inte ha det alls.

– Så fort chauffören kliver ur bussen skall munskyddet på, utan undantag. Det är också så att munskyddet även skyddar våra chaufförer och särskilt i de små fordonen.

Majoriteten av alla chaufförer använder munskydd men för den resenär som råkar ut för en förare utan har KLT en tydlig uppmaning:

"Om föraren mot förmodan inte använder munskydd kan resenären ringa till vår kundtjänst för att påtala detta och få stöd i hur de ska hantera situationen. Ingen resenär ska tvingas resa med en förare som inte använder munskydd i våra serviceresor", skriver Åsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!