Mest på vård av barn och unga – minst på fritid

Vimmerbyborna betalar mer per person för förskola, skola och annan utbildning än invånarna i Västervik och Hultsfreds kommuner. Hultsfredsborna betalar mest för vård- och omsorg av de tre kommunerna medan Vimmerby sticker ut markant när det gäller vård av barn och ungdomar.

Vimmerby Tidning har gjort en sammanställning som visar hur mycket några av de kommunala verksamheterna kostar utslaget per invånare i Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner.

Vimmerby Tidning har gjort en sammanställning som visar hur mycket några av de kommunala verksamheterna kostar utslaget per invånare i Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner.

Foto: TT/Vimmerby Tidning/Kollage

Vimmerby2023-06-07 11:30

Det visar en sammanställning Vimmerby Tidning gjort av uppgifter från Kolada, Sveriges kommuner och landstings databas.

Totalt sett är det Hultsfredsborna som betalar mest per invånare för sin kommunala verksamhet. 2022 landade den samlade prislappen på 84 348 kronor per kommuninvånare. Vimmerby kommuns kostnader för verksamheterna blev 79 937 utslaget på samtliga invånare i Västervik är motsvarande belopp 77 087 kronor.

Sammanställningen visar också att Vimmerby kommun lägger mest pengar på pedagogiska verksamheter. Det handlar om allt från förskola, fritids, grundskola, gymnasium och till högskolecentrum och SFI, svenska för invandrare. Det kostade 29 258 per invånare i fjol.

I Hultsfred kostar motsvarande verksamheter 28 357 kronor per invånare och i Västervik ligger kostnaden på 26 309 kronor.

Hultsfred är den kommun av de tre som lägger mest pengar på äldreomsorg och LSS, lagen om särskilt stöd och service med drygt 27 000 kronor medan det skiljer några hundralappar mellan Vimmerby på 25 487 och Västervik på 25 837 kronor per invånare.

Desto större skillnader kan man se inom några andra områden som exempelvis kommunala pengar till olika arbetsmarknadsåtgärder: Där lägger Hultsfreds kommun  nästan tre gånger mer än Vimmerby och Västervik. 810 kronor per Hultsfredsbo mot 277 i Vimmerby och 267 kronor i Västervik.

När det gäller individ- och familjeomsorg är det Vimmerby kommun som sticker ut med de höga kostnaderna. Det är framför allt insatser som socialtjänsten gör för barn och ungdomar som är i behov av placering på HVB-hem eller familjehem som skiljer mest. I Vimmerby ligger den kostnaden på 3 908 kronor per invånare för 2022. Det är cirka 85 procent högre än både Hultsfred och Västervik som ligger nära 2 100 kronor per invånare under samma år.

Samtidigt kan man se att Vimmerbys kostnader för fritidsverksamheter som fritidsanläggningar och fritidsgårdar ligger något lägre än de andra på 1 934 kronor. Hultsfred ligger på 2 247 kronor och Västervik på 1 971 kronor.

Politikerna kostar mest i Hultsfred med 1 141 per invånare. I Vimmerby är motsvarande kostnad 917 kronor och i Västervik 647 kronor.

Kommunalskatten i Vimmerby ligger på 34, 22 kronor på varje hundralapp. I Hultsfred är den 33,77 kronor och i Västervik 33,02 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!