Kostnaden för fibernätet kan fördubblas

Anslutningsavgiften till fibernätet kom som en chock för Pelarne/Ljusnefall Fibernätförening. Den kalkylerade bredbandskostnaden på 15 000 kronor per hushåll riskerar nu att fördubblas. - Jag tycker att det är orättvist att vi ska betala dubbelt så mycket som hushåll i tätorten, säger fibernätsföreningens Rolf Ericsson.

Vimmerby2013-05-03 04:06

Sent i måndags kväll fattade kommunfullmäktige beslut om att satsa på fibernät i egen ägo. Investeringen på totalt 73 miljoner kronor ska ge invånarna tillgång till bredband med en hastighet på 1000 Mbit/s.
Kommunen går in med 38 miljoner medan anslutningsavgifter ska bekosta resten av investeringen. För att hålla budgeten krävs att cirka 2300 hushåll betalar de 15 000 kronor som det kostar att ansluta sig.

Fördubblad kostnad?
För invånare på landsbygden blir dock den totala kostnaden betydligt dyrare än så. I tätorten bekostar kommunen nedgrävningen av de nya ledningarna, men på landsbygden får hushållen själva stå för den så kallade kanalisationen mellan stamledning och hushåll.
För de runt 160 medlemmarna i Pelarne/Ljusnefall Fibernätförening innebär anslutningsavgiften en dubblering av den totala kostnaden jämfört med beräkningarna. Enligt kalkylen skulle notan för varje hushåll ligga runt 15 000. Med en lika hög anslutningsavgift kan den istället hamna på 30 000.

"Betala lika mycket"
Rolf Ericsson är drivande i föreningen och kritisk mot beslutet.
- Anslutningsavgiften kom som en kalldusch. Jag tycker att det är orättvist att vi ska betala dubbelt så mycket som människor som bor i tätorten. Alla borde behöva betala lika mycket, oavsett var man bor.
Varför har den här avgiften tillkommit, tror du?
- Man saknar 35 miljoner och vill få kalkylen att gå ihop. Jag har förståelse för det, men tycker inte att det ska vara någon skillnad mellan stad och landsbygd. Bredband kostar pengar och jag vet inte hur det ser ut i övriga Sverige. Men i Ydre och Åtvidabergs kommuner har man tagit 4995 kronor i anslutningsavgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om