Kostnadsjakt gav Vimmerbyföretaget miljövinst

Pandemin tröttar. Men coronakrisen framtvingar också lösningar som pekar framåt. Mer miljövänlig emballering på Aura Light AB i Vimmerby är ett exempel.

Vimmerby är både platsen för produktion och navet för Aura Lights logistik. Företaget planerar att växa i Vimmerby.

Vimmerby är både platsen för produktion och navet för Aura Lights logistik. Företaget planerar att växa i Vimmerby.

Foto: Fotograf Örjan Karlsson

Vimmerby2021-03-27 06:00

Andreas Teodorsson, platschef på belysningsföretaget Aura Light i Vimmerby, vill inget hellre än att pandemin ska vara över.

– Alla är trötta på det här, jag hoppas vi i höst kan återgå till ett normalt liv, säger han.

Koncernens moderbolag har kontor i Solna. Förutom i Vimmerby finns dotterbolag i Finland, Norge och Tyskland. Leveranserna till kunder i Sverige och utomlands utgår från Vimmerby. Här finns också anställda som arbetar med produktutveckling, konstruktion, inköp och kundtjänst. 

Andreas Teodorsson talar om Aura Light som ett litet företag. Må så vara, sett till vissa konkurrenter, men för Vimmerby är det ett betydelsefullt företag med sina 75 anställda, varav 45 i produktionen.

Här som överallt i världen har pandemin inneburit påfrestningar. Men, framhåller Andreas Teodorsson, när det gäller hälsan har Aura Light klarat sig bra.

– Vi har haft ett fåtal fall som vi följt upp. Vi har haft tuffa restriktioner internt. Vi tar inte emot besökare, det är avståndsmarkerat på morgonmöten, personalen separeras vid frukost och lunch, det är tio minuters luckor till kaffe, det står handsprit överallt, säger han.

De största förändringarna som pandemin medfört handlar dels om säljarnas svårigheter att träffa kunder och göra affärer, dels att få fram alla komponenter i tid, uppger han. Som så mycket annan elektronik tillverkas en hel del av komponenterna till Aura Lights belysningar i Kina.

– Vi har fått jobba hårt för att få det att fungera, säger Andreas Teodorsson.

På företagets hemsida anges att produktionen fungerar som vanligt, att lagersituationen är god och att leveranserna till kunderna, inklusive produkter som köps in från Asien, fungerar "alldeles utmärkt".

– När man hamnar i ett läge som under pandemin blir det skäl att göra en djupdykning i kostnaderna. Här inträffade en positiv sak när vi granskade emballagekostnaderna, säger Andreas Teodorsson.

Lysrör, lampor och armaturer kräver rejält med fyllnadsemballage. Tidigare var bubbelplast i hög grad lösningen.

– Nu återanvänder vi wellpapp som mals ner och det blir både billigare och miljömässigt mer hållbart.

Vad kan du säga om framtiden för er i Vimmerby?

– Vi kommer att växa, det är tydligt uttalat i vår strategiplan. Och i hela branschen kommer det att bli mer led-baserad belysning, när fluorescerande lysrör fasas ut.

Andreas Teodorsson, platschef på Aura Light i Vimmerby, där kostnadsjakt under pandemin ledde till en mer miljövänligemballering.
Andreas Teodorsson, platschef på Aura Light i Vimmerby, där kostnadsjakt under pandemin ledde till en mer miljövänligemballering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!