Kraftig ökning av antalet elbilar i kommunen

Behovet av tillgängliga laddstolpar ökar i takt med antalet elbilar men i Vimmerby ser man än så länge ut att ligga i fas.

Under förra året ökade antalet laddbara bilar i Vimmerby kommun med 85 procent när 123 nya fordon tillkom.

Under förra året ökade antalet laddbara bilar i Vimmerby kommun med 85 procent när 123 nya fordon tillkom.

Foto: TT

Vimmerby2022-03-30 15:00

Under förra året ökade antalet elbilar i Vimmerby med 85 procent, från 145 till 268 fordon. Detta enligt siffror från intresseorganisationen Power cirkle. Ökningen innebär att laddbara fordon nu utgör 2,7 procent av den totala fordonsflottan i kommunen.

– Historiskt har vi varit tidigt ute med att bygga bra laddinfrastruktur i Sverige men nu börjar vi ha svårt att hänga med. Det finns allt färre laddstolpar per elbil, säger Mazdak Haghanipour, teknisk specialist på Bil Sweden, i ett pressmedelande.

I Vimmerby finns, enligt webbsidan Chargefinder, elva publika laddstationer. Åtta av dem har byggts av Vimmerby energi och miljö och i dagsläget ser det inte ut som att det kommer att bli fler.

– Egentligen är det kanske inte heller nödvändigtvis vi som ska bygga ut laddinfrastrukturen. Det vi har gjort ser vi mer som en samhällsservice. Vi har inga större planer på att utöka utöver de stationer vi redan har, säger Per Svensson, nätchef på Vemab.

Försäljningen av elbilar och laddhybrider ökar och under det sista kvartalet förra året var 41 procent av alla nya bilar i kommunen laddbara. Organisationen Power cirkle har dock flaggat för att det finns risk för en överetablering av laddstationer eftersom att bilarna i stor utsträckning laddas hemma.

– Som det är idag så är stationerna vi har inte fullt utnyttjade. Vi har byggt mer än vad det fanns bilar till från början och vad jag vet är det sällan kö till någon laddplats i Vimmerby, säger Per Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!