Kraftig ökning avskjutna vildsvin i Vimmerby

Vildsvinsavskjutningen har ökat nationellt, men även lokalt. "Det är en fantastisk resurs", säger jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus.

Jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus hyllar jägarna i Vimmerby kommun: "Här har man verkligen gjort en stor insats från jägarsidan".

Jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus hyllar jägarna i Vimmerby kommun: "Här har man verkligen gjort en stor insats från jägarsidan".

Foto: Michael Probst/TT

Vimmerby2020-10-19 06:00

Svenska jägareförbundet berättar i ett pressmeddelande att man jaktåret 2019/2020 skjutit 30 procent fler vildsvin än året innan. Fredrik Zethraeus är jaktvårdskonsulent i Svenska jägareförbundet Kalmar län. Han säger att mängden vildsvin påverkas av tillgången på ekollon.

– Vildsvinsstammen kan göra ganska kraftiga upp- och nedgångar. Ekollon är som raketbränsle för vildsvin. När det är ollonår får de mycket föda i perfekt tidpunkt för brunsten, och då får de många kultingar, förklarar Zethraeus.

I Vimmerby kommun har statistiken för skjutna vildsvin ökat stort.

– Det är en kraftig ökning. Stammen har minskat de senaste åren för att i år öka väldigt mycket, säger Zethraeus och fortsätter:

– Det här visar på jägarkårens kapacitet. Nu måste politiken se till att vi får sälja vildsvinskött, då kan man hantera fler volymer.

Vildsvin kan göra tillvaron svår för bönder.

– De är en belastning för lantbruket. De kan orsaka jord i ensilage så att man inte kan använda det som djurfoder, de äter upp sådden och skadar genom att trampa ner. Det är viktigt med ett bra samarbete mellan markägare, lantbrukare och jägare för att minska skadorna. Markägaren är en särskilt viktig spelare för att det ska fungera, säger Zethraeus.

Att vildsvinsavskjutningen ökat säger Zethraeus begränsar eventuell förstöring.

– Det är en fantastisk resurs. Jägarkåren jagar det som behövs. Finns det mycket vildsvin jagar man mycket vildsvin, de tar sitt ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!