Höjda elnätspriser – ett hårt slag mot lokala bönder

Elnätsavgiften stiger rejält på många håll men det skiljer sig åt mellan kommunerna. Eon, som i princip, har monopol i Vimmerby och Hultsfred, höjer mest. "Det är absolut en nackdel för oss", säger lantbrukaren Eleonor Nilsson.

"Just för lantbrukarna kommer det att bli ett tufft år ändå och då känns det extra jobbigt att även få reda på att elen kommer att gå upp", säger lantbrukaren och LRF-ordföranden Eleonor Nilsson.

"Just för lantbrukarna kommer det att bli ett tufft år ändå och då känns det extra jobbigt att även få reda på att elen kommer att gå upp", säger lantbrukaren och LRF-ordföranden Eleonor Nilsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2023-05-25 17:00

Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk, ordförande i Vimmerby LRF:s kommungrupp och vice ordförande i LRF Sydost, tror att de kraftigt höjda elnätsavgifterna kan att bli ett hårt slag mot lokala lantbrukare. 

– Det känns inte så roligt nu när vi går in i ett år då vi tyvärr befarar att det blir 2018-torka. Just för lantbrukarna kommer det att bli ett tufft år ändå och då känns det extra jobbigt att även få reda på att elen kommer att gå upp, säger hon till Vimmerby Tidning. 

undefined
Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk, befarar att de höjda elbnätspriserna kan bli ett hårt slag mot lokala lantbrukare.

Elnätspriser är avgifter som elnätsföretagen tar ut för att transportera el och en kartläggning som Nils Holgersson-gruppen har gjort i sin senaste delrapport visar att elnätspriserna stiger kraftigt inför kommande elnätsreglering. Samtidigt är det också stora skillnader på hur mycket elnätsföretagen och kommunerna i landet höjer sina priser inför kommande elnätsreglering. 

undefined
Eon höjer elnätspriserna med mellan 19 och 23 procent, det visar Nils Holgersson-gruppens delrapport som kom på onsdagen.

Eon höjer elnätspriserna med mellan 19 och 23 procent medan Vattenfalls priser sänks med mellan 0 och 7 procent. Eon har i stort sett monopol i både Vimmerby och Hultsfred och rapporten visar prisökningar på 19,5 respektive 20,2 procent.

– Vi har inget val eftersom de har monopol här och det känns ju jobbigt ur konkurrenssynpunkt att inte kunna byta. Det är absolut en nackdel för oss. Vi hade väldigt höga elräkningar förra året jämfört med tidigare år. Det är ingen näringsverksamhet som behöver höjda elpriser men det här kan slå väldigt hårt mot många lantbrukare med tanke på övriga kostnader som också ökar, säger Eleonor Nilsson.

Gustav Wengen är avdelningschef på Eon energidistribution och han hänvisar till ökade kostnader som anledning till de höja priserna.

– När man transporterar el genom ledningarna försvinner en del i det vi kallar nätförluster. Den elen får vi köpa in på marknaden precis som alla andra kunder och när kostnaderna har gått upp ökar våra kostnader dramatiskt där. Vi har också ett historiskt högt investeringsprogram och har sedan 2020 investerat 16 miljader i våra elnät, säger han. 

undefined
Eon:s byggnation av den nästan fem mil långa 130-kilovoltsledningen mellan Vimmerby och Kisa är en stor investering.

Varför höjer Eon priserna mer än andra? 

Jag kan inte svara för andra men vi som elnätsföretag är reglerade på våra intäkter från staten via Energimarknadsinspektionen och där håller vi oss inom ramarna. Eon finns mycket på landsbygden och det innebär många meter ledning per kund, samtidigt som vi också har mycket nät i prisområde 4 där priserna högst. 

Hur ser du på ert monopol ur konkurrenssynpunkt?

– Det är precis därför vi är reglerade av Energimarknadsinspektionen, för att de ska kunna ha koll på den situationen. Alla elnätsbolag har monopol och alternativet skulle vara att bygga parallella ledningar, vilket hade blivit ännu dyrare, säger Gustav Wengen.

undefined
Björn Persson är regionchef för Eon. I en tidigare intervju med Vimmerby Tidning har han berättat att bolaget är inne i en tung investeringsperiod för att näten ska klara att distribuera dubbelt så mycket el som i dag inom 30 år. I år investerar Eon totalt 52 miljoner kronor bara i Vimmerby kommun.
undefined
"Vår höjning kommer av att vi fått högre kostnader från regionnätet samt högre elpris, det är det vi har täckt upp och vi har inte höjt av någon annan anledning", säger Jimmie Dyrberg på Vimmerby energi och miljö AB.

I Västervik köper det kommunala bolaget huvudsakligen sin el av Vattenfall och där har elnätspriserna ökat med 5,3 procent det senaste året Sett över hela landet har priserna ökat med totalt nära tio procent.

– Vi har olika regionnätsägare och bolagen har gjort olika. Vår höjning kommer av att vi fått högre kostnader från regionnätet samt högre elpris, det är det vi har täckt upp och vi har inte höjt av någon annan anledning. Jag hade väl jättegärna haft Vattenfall som regionnät istället men jag kan tyvärr inte välja. Framtiden är svår att sia om men det bästa vore om vi fick ett stabilt elpris i hela Sverige säger Jimmie Dyrberg, planeringschef på Vimmerby energi och miljö AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!