Krafttag för att få bort skitlukten från reningsverket i Vimmerby

Nu gör kommunen nya försök att komma åt luktproblemen vid reningsverket. Kommunen vill använda rötkammaren för industrislam för att avlasta rötkammaren för det kommunala slammet.

Vimmerby2006-02-17 07:27

- På det viset får vi rätt antal dygn för slammet i båda kamrarna och det ska göra att luktproblemen minskar, säger Torbjörn Johansson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Luktproblemen har varit ett mer eller mindre ständigt tillstånd runt reningsverket i Vimmerby. I fjol sommar kulminerade situationen på nytt sedan utsläppen från Arla Foods ställde till med stora problem också i det kommunala reningsverket. Det ledde till stora krav på åtgärder, både hos Arla och hos kommunen.
- Både vi och Arla har vidtagit en rad åtgärder och det har givit ett bra resultat. Visst är det fortfarande fullt sjå - men vi klarar villkoren nu.
De åtgärder som kommunen nu ansöker om tillstånd för att få vidta har dock inte direkt med fjolårets överbelastningsproblem att göra.
- Nej, inte direkt. Men indirekt hör ju allt ihop eftersom det är ett och samma reningsverk, säger Torbjörn Johansson
I verket finns två rötkammare. En för det slam som kommer från den vanliga kommunala reningsprocessen och en rötkammare för slammet som kommer från den industriella reningen, dit egentligen bara Arla och Åbro levererar processvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om