Gamla plastleksaker. Madrasser med PVC-överdrag. Mikrad mat i plastbytta. Barnens vardag är ofta rena kemikaliebuffén .
Emma Blixt och Matilda Gustafsson, nya i styrelsen för Sevedebygdens Naturskyddsförening, sätter gärna fokus Naturskyddsföreningens ”Operation Giftfri Förskola”.
– Barnen är framtiden. Det finns många anledningar att jobba för en giftfri förskola och det sparar också pengar för kommunerna på lång sikt, säger Matilda Gustafsson.
Hon lämnade in ett medborgarförslag 2016, om att kommunen ska arbeta för giftfri förskola. En del har hänt, men hon är inte nöjd.
– Det ser väldigt olika ut hur man jobbar. Det är jättebra att man driver arbetet, men det går lite långsamt och händer inte så mycket som det borde. Det finns många kommuner som jobbar med ”Giftfri förskola” väldigt aktivt.
Den 15 augusti har Sevedebygdens Naturskyddsförening bjudit in Therese Borath, kemist och grundare till Kemikalieklok till en föreläsning på Vimmerby Folkhögskola. Hon utsågs till Årets miljöhjälte 2016 av WWF. Till föreläsningen kommer man också att bjuda in förskolechefer och politiker.
– Naturskyddsföreningen står för kostnaden för föreläsningen och det finns en anledning att vi gör det här ett valår. Vi tycker att det är en oerhört viktig fråga, där vi hoppas kunna påverka kommunen och politikerna, och att även fler föräldrar blir medvetna, säger Emma Blixt.