I juni förra året, en morgon några dagar före midsommar, gjorde en lantbrukare en upptäckt efter att han varit och lämnat cirka 5000 liter mjölk som skulle till Arlas anläggning i Vimmerby, det var Jönköpingsposten först med att berätta.
– Någon hade brutit upp mjölktanken och lagt i en kråka. Efter varje hämtning rengörs tanken och det var då bonden upptäckte det. Han följde de rutiner som finns och ringde till oss. Då hade mjölken precis kommit in till mejeriet och vi bestämde oss för att hälla ut den. När det rör sig om sådana volymer går mjölken till exempelvis biogasproduktion, säger Arlas pressekreterare Sandra Eriksson till Vimmerby Tidning.
Eftersom alla system där mjölken passerar är tätslutna menar Arla att det rör sig om ett medvetet sabotage. Lantbrukaren polisanmälde händelsen men någon förundersökning inleddes aldrig.
– Det är inte fysiskt möjligt för en fågel att själv ta sig in i en mjölktank och det finns inga andra förklaringar än att någon har lagt den där, säger Sandra Eriksson.
Är den här typen av händelse vanlig?
– Det här drabbar hela Arla och i förlängningen också alla bönder som äger Arla, men det var mer riktat mot den specifika bonden snarare än mejeriet i Vimmerby. Tyvärr ser vi att det sker både sabotage och trakasserier på gårdar och det är jättetråkigt, men jag känner inte till fler fall av den här typen. Sabotagen har bland annat lett till att flera gårdar installerat övervakningskameror.
Sammanlagt tvingades Arla hälla ut närmre 240 000 liter mjölk och när händelsen inträffade betalade man bönderna cirka 5,6 kronor per liter. Den uthällda mjölken hade då kostat 1,34 miljoner kronor.
– Jag kan inte svara på exakt hur mycket vi förlorade eftersom vi inte kunde sälja mjölken vidare, men kostnaden som vi köpte in den för förlorade vi, säger Sandra Eriksson.
Har ni vidtagit några åtgärder för att minska risken för att liknande händer igen?
– Det här är ett tydligt bevis på att våra rutiner fungerar. Bonden rengjorde sin tank precis som han ska göra, rapporterade till oss på en gång och sedan agerade vi. Mjölken passerar många steg i mejeriet och det var en bra bit kvar, konsumenten kan vara säker på att vi har rutiner för att fånga upp eventuella saker som skulle kunna finnas i mjölken.