Krav på effektivare stadshus

Det behövs mera kommunala pengar till äldrevården och till barn som far illa. De pengarna vill kristdemokraterna ta hem genom att effektivisera och banta den kommunala administrationen.

Vimmerby2007-06-14 06:39

- Det är hög tid att se över verksamheterna i stadshuset. Vi tror att det går att spara stora pengar genom att effektivisera inom en rad områden i den kommunala administrationen, säger Gudrun Brunegård, gruppledare för kristdemokraterna.
I samband med budgetförhandlingarna har partiet drivit på för en översyn av den kommunala administrationen med syftet att få loss mera pengar till framför allt äldrevården och till barn och ungdomar som far illa.
Hon pekar särskilt ut kommunen inköp och hanteringen av fakturor som två tänkbara områden.
- Kommunen gör inköp för flera hundra miljoner varje år. Det finns visserligen en inköpssamordnare, men här tror vi att man kan bli ännu bättre. Även inom faktureringen där det i dag förekommer mycket manuellt arbete skulle kunna bli effektivare med hjälp av teknik och ett annat upplägg.
Hon pekar också på exempel inom personaladministrationen.
- Varje arbetstagare fyller i en närvarorapport med tjänstgöring och avvikelser och sånt. Den gås sedan igenom av en arbetsledare och sedan hamnar den på personalavdelningen som kontrollerar det hela. Här tror vi också att det går att rationalisera på sätt som andra gjort med stämpelklocka eller att man loggar in på sin dator och så är det direkt kopplat till lönekontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om