Krav på munskydd införs i vården igen

I takt med att smittspridningen av covid-19 ökar återinför regionen krav på munskydd för vårdpersonal i Vimmerby kommun.

Munskydd ska från och med den 4 juli bäras av vårdpersonal som är i kontakt med patienter eller omsorgstagare.

Munskydd ska från och med den 4 juli bäras av vårdpersonal som är i kontakt med patienter eller omsorgstagare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2022-07-07 17:00

Efter en ökad smittspridning rekommenderar Region Kalmar län att den kommunala vården inför munskydd igen. Det gäller både på regionens hälsocentraler och inom äldreomsorgen från och med måndagen den 4 juli.

– Orsaken är att vi ser i hela landet att covid ökar just nu. Det beror på att den nya varianten BA5 är mer smittsam och kan lura immunförsvaret. Även om man är vaccinerad med flera doser och har haft covid för ett tag sedan kan man fortfarande bli sjuk igen, säger smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer.

Även folkhälsomyndigheten pekar under torsdagens pressträff ut den ökade smittspridningen som orsaken till munskyddskravet.

– Det som sticker ut är att ökningen sker under sommaren, vilket vi inte sett under de tidigare två somrarna under pandemin, säger folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Alla olika verksamheter i Vimmerby kommun var snabba med att införa kravet på munskydd så fort rekommendationerna kom, menar Hanna Revelj Westrin som är verksamhetschef för området vård och omsorg i hemmet.

– Det gjorde vi direkt. Vi följer de rekommendationer som regionen har och har gjort det hela tiden. Riktlinjerna förändrades för ett par veckor sedan och då togs det bort i kontakten med brukare och nu har det återinförts igen, säger Hanna Revelj Westrin.

I Vimmerby har åtta fall av covid-19 bekräftats den senaste veckan. Veckan innan rapporterades ett fall av covid-19, visar statistik från folkhälsomyndigheten. Ökningen börjar från låga nivåer men även i dessa fall genomförs åtgärder.

– Det viktigaste är att skydda de som är svagast och det är patienterna och omsorgstagarna, säger smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer och fortsätter:

– Vi har inte riktig koll på hur smittspridningen ser ut i alla kommuner men det verkar som om att det är lite här och där. Även om det skulle vara så att det inte är så många fall just nu så kan man räkna med att det blir det. Det är ingen som riktigt kommer att klara sig undan. Det är svårt att skräddarsy precis och veta när man ska ha och inte ska ha, säger Per-Åke Jarnheimer.

Hur länge kraven på munskydd ska gälla framöver är svårt att sia om, menar smittskyddsläkaren. Det beror helt på hur smittspridningen ser ut i regionen och i landet.

– Det är tillsvidare, vi får se, det beror helt på smittspridningen hur det utvecklas och det vet vi inte riktigt, säger Per-Åke Jarnheimer.

Smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer menar att den ökade smittspridningen är orsaken till munskyddskravet.
Smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer menar att den ökade smittspridningen är orsaken till munskyddskravet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!