Krav på nytt stängsel inom strandskydd

Konstigt agerande, tyckte markägare, överklagade och vann tvist om hästhage.

Vimmerby2015-10-10 07:47


En hästhage i Uggletorp har blivit en infekterad historia. Kommunen ålade markägarna Johanna Blom Petersson och Stephan Petersson att minska hagen och istället sätta upp stängsel efter en gammal gräns, efter en anmälan om att elstängslet runt hagen utestängde grannar och allmänhet från byns bad- och båtplats.

- Vi blev förvånade. Vi har inte gjort några andra ändringar mer än att byta ut taggtråd mot elstängsel, för hästarnas säkerhet. Inhägnaden är densamma som den varit långt innan vi köpte gården.

Johanna Blom Petersson och Stephan Petersson hittade den perfekta gården för sin hästverksamhet. De bedriver uppfödning, försäljning, träning och ridutbildning och har idag plats för 19 hästar. När de köpte fastigheten i Uggletorp 2003 fanns redan en hage, där hästar och nötkreatur sedan tidigare betat. Det är den hagen som kommunen menar bryter mot strandskyddsbestämmelserna.

- Det enda vi gjorde var att byta taggtråd mot elstängsel, för att hästarna inte skulle skada sig.

I våras fick paret brev från kommunen. Miljö- och byggnadsförvaltningen hade fått en anmälan som ifrågasatte om det är tillåtet att med elstängsel hägna in ett område så att grannar och allmänhet utestängs från en tidigare tillgänglig badplats och byns båtplatser.

Kommunen hade konstaterat ett antal förbjudna åtgärder inom strandskyddsområde och förklarar att man inte får "ändra byggnader eller andra anläggningar eller utföra vissa anordningar så att de hindrar eller avhåller allmänheten från att vistas i ett område som tidigare varit tillgängligt". Att sätta upp ett hindrande staket är heller inte tillåtet.

Johanna Blom Petersson och Stephan Petersson blev tagna på sängen.

- Vi tyckte det var konstigt att ingen kommit direkt till oss för att ställa frågan. Vi hade inte gjort några ändringar, hagen hade samma sträckning som den haft i generationer. Byns båtplatser och badplatser är på den samfällda marken, där alla har rätt att ha sina båtar och att bada. Vi har satt upp trappor för att allmänheten ska kunna ta sig in och passera hästhagen.

Peterssons säger att de låst en järngrind till hagen, efter att deras hästar blivit skrämda av traktorer inne i hagen.

- Vi har två djur som skadats när de blivit skrämda och det har kostat oss både oro och stora pengar. Om någon vill komma in i hagen med fordon är det inga problem att ringa oss, så låser vi upp grinden. Och de som promenerar har inga problem att ta sig in i hagen via trapporna.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om