Kräver kläder som tål

Kommunal i Vimmerby vänder sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp med åtgärder om arbetskläder för att hindra smittspridning inom hemtjänsten.

Vimmerby2012-07-24 06:46

I en skrivelse ställd till Arbetsmiljöverket påpekar huvudskyddsombudet i Kommunal i Vimmerby att hemtjänstpersonalen inte har några arbetskläder som går att tvätta i 60 grader.
- Därför finns det risk att vi sprider smittor till andra vårdtagare eller får med oss smittan hem , skriver huvudskyddsombudet.
De smittor det främst handlar om är bakterier som orsakar sår och hudinfektioner, och som ofta är resistenta mot antibiotikabehandling.
Omsorgspersonalen i Vimmerby har länge kämpat för att arbetsgivaren ska hålla med arbetskläder. Än så länge har inte det kravet fått politisk majoritet. I dag får vårdpersonalen ett visst ekonomiskt stöd för att de använder egna kläder i jobbet. Skyddsombudets mål är nu att Arbetsmiljöverket ska förelägga kommunen att antingen införa arbetskläder för hemtjänstpersonalen, eller i vart fall göra en undersökning om behovet utifrån smittoriskerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om