Kräver svar på varför Tuna utelämnas

Samhällen runt Tuna finns inte med på Vimmerby kommuns karta. Nu har boende tröttnat på att vara en vit fläck i kommunen och kräver besked från de styrande.

Vimmerby2004-07-05 06:39

- Folket i Väderumsbygden och i Tunabygden upplever att huvudparten i Vimmerbys satsning på turism koncentreras till Astrid Lindgren och centralortens torg, skriver Torgny Klingstedt, ordförande för Daneviks skolas byalag, i ett brev adresserat till kommunstyrelsen och till kommunalrådet Leif Larsson.
Kommunstyrelsen valde vid sitt senaste sammanträde att bolla frågan vidare till turistbolaget och dess styrelse. Där kommunalrådet Leif Larsson är ordförande...

Samhällen saknas
Kritiken från byalaget riktar sig främst mot Vimmerby Turistbyrås broschyr och emot de fyra informationstavlor som sitter vid de olika infarterna till Vimmerby. I både broschyr och på informationstavlorna finns en och samma karta. Där saknas samhällen som Väderum, Falla, Spångenäs och Flohult.
I brevet pekas det på flera saker som inom kort ämnar resultera i aktiviteter för turister. Bland annat renovering av gamla skolan i Väderum, dokumentation av bygdens historia och det populära cykelloppet Möckeln runt. Allt detta bygger enligt skrivelsen på ideella insatser, både i form av pengar och arbete, från mängder av Tunabor. En ort i Tunatrakten finns med på kartan - Malmgrava.
- Den gården består av ett hus mellan Spångenäs och Tuna fotbollsplan, var ligger logiken här? Spångenäs är en ort med stolta affärstraditioner som vuxit upp vid sin järnvägsstation, skriver Klingstedt.

Ingen diskriminering
Christina Thorstensson, turistchef i Vimmerby tillbaka visar med bestämdhet att det skulle vara en fråga om medveten diskriminering av Tunabygden.
- Det är det absolut inte, säger hon.
Men utformningen i broschyren är den bästa möjliga med hänsyn till läsbarhet.

Välkomnar tips
- Det är många orter som inte är med. I Rumskulla har vi exempelvis bara tagit med de vägar vi bedömer vara allra viktigast.
Christina Thorstensson välkomnar tips som gör Tunabygden mera åtråvärt med turistiska ögon.
- Vi tar givetvis till oss av kritiken och ska se om det finns något vi kan göra. Jag är väldigt ledsen över att de känner sig åsidosatta.
Turistbolagets styrelse har ännu inte tagit ställning i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om