Vimmerby bibliotek var först ut i länet att visa vandringsutställningen ”Ull för livet”, som nu vandrat vidare till Kalmar i syfte att presentera småskaligt inhemskt ullhantverk och visa ullens fördelar och användningsområden.
Utställningen avslutades med en workshop, där hemslöjdskonsulent Agneta Gefors inspirerade deltagarna att sy egna kraxor.
Först, vad är en kraxa?– En fågel. Begreppet härstammar från det stora nationella projektet Slöjdcirkus från 2004-2005, och det som är så roligt med en kraxa är att den har sitt eget uttryck. Är det tio deltagare blir det absolut inte tio likadana kraxor. Och det passar både de som är vana att sy och de som är nybörjare, säger Agneta Gefors.
Workshops med kraxskapande är ett bra sätt att introducera hemslöjdkonsulenternas favoritmaterial.
– Vi använder lintråd och vävt och valkat ulltyg, som är fantastiskt till allt mellan himmel och jord, men också trä och metall till näbbarna. Det här är ett sätt att visa fördelarna med bra och hållbara material, hårda som mjuka.
Både barn och vuxna sydde kraxor och nog blev resultatet personligt.
– Vi hade en jätterolig kväll där alla skapade fritt, det blev väldigt lyckat, säger Annika Brantemo, förstebibliotekarie på Vimmerby bibliotek.
Efter Kalmar län kommer ullutstälningen att gå vidare till resten av landet, först ut är Härnösand.