Kris i hemsjukvården

Det råder akut personalbrist på kommunens hemsjukvårdsenhet. Under året kommer minst 9 av 23 sjuksköterskor avsluta sina tjänster. - I höst försvinner det sex personal som vi inte lyckats återbesätta, säger verksamhetschefen Sirpa Lumme.

Nästan hälften av sjuksköterskorna i den kommunala hemsjukvården slutar under året. Personalbristen gör situationen tuff, säger verksamhetschefen Sirpa Lumme. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Scanpix

Nästan hälften av sjuksköterskorna i den kommunala hemsjukvården slutar under året. Personalbristen gör situationen tuff, säger verksamhetschefen Sirpa Lumme. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2014-08-06 06:13


Studier. Byte av tjänst. Tidigare pension än förväntat. Det är de huvudsakliga anledningarna bakom avhoppen från kommunens hemsjukvårdsenhet. I nuläget vet man att 9 av 23 sjuksköterskor kommer att ha avbrutit sina tjänster innan årsskiftet.
Hittills har kommunen bara lyckats återbesätta tre av de nio tjänsterna.
- Det är olyckligt att det är så många på en gång. Det är en akut personalbrist och vi har jättesvårt att rekrytera nya sjuksköterskor. Vi har annonserat i platsbanken och kontaktat bemanningsföretag, men hittills har ingen kunnat hjälpa oss. Vi jobbar på det, säger Sirpa Lumme.
Har några slutat på grund av den rådande situationen?
- Det vet inte jag.

"Ingen lätt situation"
Utöver avhoppen har även tre-fyra medarbetare varit sjukskrivna under det senaste året.
- Allting har kommit på samma gång, men sjukskrivningarna har varit olycksfall och har inte haft med arbetssituationen att göra.
Kommunen har löst det akuta problemet med hjälp av undersköterskor och övertid.
- Det är ingen lätt situation. Vi har bemannat upp med fler undersköterskor från vår egen organisation. De kan inte utföra sjuksystrarnas uppgifter fullt ut, men kan vara behjälpliga. Det kommer vi att fortsätta med: sjuksköterskorna får ändra på innehållet i sitt arbete och titta mer på bedömningen av hälsotillstånd medan undersköterskorna utför vissa behandlingar. På det sättet äventyrar vi inte patientsäkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om