Krisbudget i Vimmerby

Omsorgen ska skära bort sex miljoner kronor. Barn- och utbildning lika mycket. Mest ska teknik- och servicenämnden skära bort med tio miljoner kronor.Totalt ska kommunen banta sina kostnader med 28 miljoner nästa år. Det är kommunstyrelsens kärva besked till nämnder och kommuninvånare.

Vimmerby2011-03-10 07:08

- Det här är en krisbudget, och medborgarna i kommunen kommer märka det. Men vi anser från kommunstyrelsens sida att nämnderna måste hitta nya lösningar. Verksamheterna får inte fortsätta att gå med underskott, det fungerar inte i ett hushåll och det fungerar inte i en kommun heller, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M.

Bottenläge
Till grund för de tuffa nedskärningarna ligger bland annat det preliminära resultatet för 2010 som pekar på ett underskott på drygt tre miljoner för kommunen. Det placerar kommunen på tionde sämsta plats i landet när kommunernas ekonomiska resultat jämförs.
- Många kommuner klarar överskott på grund av regeringens konjunkturstöd. I Vimmerby har en stor del använts till avtalspensioner, 2011 kostar avtalspensionerna kommunen 14 miljoner, säger Micael Glennfalk.

40 miljoner över snittet
Men framför allt är det kostnaderna för kommunens verksamheter som kostar för mycket. Ungefär tolv miljoner mer än vad som budgeterats, blev et i fjol.
- Det finns en modell för vad kommunernas kostnader ska vara. Vimmerby kommun ligger 40 miljoner kronor över den modellen, säger Micael Glennfalk.
Samtidigt finns det en prognos om ett överskott på 16 miljoner ibudgeten för 2011.
- Håller det skulle vi behöva skära ned 24 miljoner för att hamna rätt, men vi anser att de 16 är för osäkra och lägger ett spardirektiv på 28 miljoner kronor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om