Krisläge för industrin efter elprishöjningar

De höga elpriserna slår hårt mot industrin. Nu varnar Gjuteribolaget i Vimmerby om att deras och andra företags framtid står på spel om inga åtgärder vidtas.

Under onsdagsmorgonen höll Gjuteribolaget en pressträff för att uppmärksamma det allvarliga läget kring elbrist och skenande elkostnader inom industrin.

Under onsdagsmorgonen höll Gjuteribolaget en pressträff för att uppmärksamma det allvarliga läget kring elbrist och skenande elkostnader inom industrin.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-17 19:00

Under onsdagsmorgonen höll Gjuteribolaget tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, Jacob Käll (C), en pressträff om det bekymmersamma läge som de anser att det höga elpriserna medför för industrin.

– Ett konkret problem är att vi inte vet från dag till dag vad elen kommer att kosta. Förut var det mer fast, säger Bo Wiger, VD Gjuteribolaget.

Gjuteribolaget i Bredaryd och systerföretaget Mönsterås metall förbrukar ungefär 7000 MWh per år, och en stor del av förbrukningen går till att smälta metall. Historiskt sett har deras elkostnader legat på ungefär 5,4 miljoner kronor per år. När ledningen tidigare i veckan räknade på Nordpools elpriser skulle samma räkning i år landa på det tiofaldiga.

– Som elpriset ligger idag får vi en nästan lika hög elkostnad som hela vår omsättning, och det förstår alla att det inte kommer att fungera. Så ser det inte ut bara för oss, utan även för andra gjuterier, säger Bo Wiger.

För att klara situationen har företagen fått anpassa sin verksamhet.

– Efter semestern har vi inte kört igång gjuterierna för fullt. Vi har startat upp ungefär en tredjedel av maskineriet, eftersom vi inte har pengar till resten, säger Rickard Wiger, VD Mönsterås Metall.

För att trygga elförsörjningen, behöver företagen nu även nyttja fossilbaserad el, från att tidigare ha kunnat uppvisa en i princip fossilfri industri. Idag är 30-35 procent av elen de köper in fossil, vilket inte går i linje med den klimatomställning som eftersträvas.

Övergången är, enligt Bo Wiger, inte hållbar ur en miljöaspekt, men framförallt kan den göra att framtida affärschanser försvinner. Detta eftersom företaget har stora kunder som efterfrågar fossilfri produktion, vilka de inte vill gå miste om.

Framåt måste de nu säkerställa att kunderna är beredda att betala ett högt pris för de gjutna delarna de producerar, för att kunna fortsätta vara en bra leverantör och behålla sin position på marknaden. För att få bukt med de skenande elpriserna efterfrågas nu snabba politiska beslut på nationell nivå. Jakob Käll menar att det inte finns särskilt mycket de kan göra åt problematiken på kommunnivå.

– Vi kan inte påverka elpriserna, men vi ser med väldigt stort allvar på den här situationen och vill uppmärksamma den. Det har både med den lokala sysselsättningen att göra, men även att vi strävar efter att vara en fossilfri kommun i framtiden vilket saboteras av det här, säger Käll.

Han tror att lösningar behöver tas fram tvärsöver partigränser på riksdagsnivå för att få ordning på problematiken. När kommunen under våren skrev till näringslivsministern och energiministern om situationen fick de inget svar. Nu har Teknikföretagen bjudit in riksdagspolitiker till att träffa lokala företag och diskutera det akuta läget, i slutet av augusti.

– Vi behöver ta hit politiker för att de ska förstå, säger Käll.

Vilka åtgärder kan ni på gjuteriet vidta för att hålla nere era elkostnader?

– För 1,5 år sedan tog vi till exempel in offerter på solceller och räknade med att köpa ungefär hälften av vår produktion i solceller. Totalt sett skulle det kosta ungefär 15 miljoner, säger Bo Wiger.

Men vissa praktiska frågor gällande elnätet satte stopp för planerna då, och nu har pengarna istället fått gå till elfakturor. Som en kortsiktig lösning för att idag hålla ner kostnaderna har gjuteriet valt att dra ner på sin produktion.

På företagen tycker man att det är viktigt att kommunens politiker tar den bekymmersamma situationen på allvar och uppmärksammar den.
På företagen tycker man att det är viktigt att kommunens politiker tar den bekymmersamma situationen på allvar och uppmärksammar den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!