Krismöte för socialnämnden

Den senaste prognosen tyder på ett underskott på 17 miljoner kronor för socialnämnden. Kort efter valet samlas ledamöterna för att diskutera nya nedskärningar. - Vi måste titta på nya neddragningar, men som jag ser det har vi redan dragit ned på det vi kan dra ned på, säger ordföranden Elisabeth Lago Nilsson (KD).

Vimmerby2014-08-28 07:27

Ifjol gjorde socialnämnden ett rekordunderskott på 39 miljoner kronor. På grund av de återkommande underskotten fick man 22 miljoner i utökat anslag i den nya budgeten. Men pengarna räcker inte.
Socialnämnden går mot ett minusresultat på 17 miljoner kronor enligt den senaste prognosen. Nu kallar ordföranden Elisabeth Lago Nilsson (KD) till ett krismöte.
- Vi måste ta tag i det efter valet, där vi har ett möte och tittar extra på vad underskottet innebär. Det är ohållbart att månad efter månad säga att det är tufft och bara se på när underskottet stiger. Man kan inte ha det så. Och jag förstår att kommunstyrelsen och andra inte tycker det heller.

"Ska vi sitta kvar?"
Huvuddelen av de 17 miljonerna ligger på individ- och familjeomsorgen som överskrider sina budgetmedel med tolv miljoner. Hemtjänsten kostar fyra miljoner mer än beräknat.
- Det är inga muntra siffror. Mitt uppdrag har varit att hålla budget i åtta år och jag har inte lyckats med det en enda gång. Hade det här varit i den privata världen hade jag varit utslängd för länge sedan.
Neddragningar kommer att diskuteras under krismötet den 2 oktober:
- På några ställen kan man säkert minska, men det går inte plocka in några 17 miljoner. Det är enormt mycket pengar och småsparandet har vi redan gjort. Sen får man självklart fundera på vår roll. Får vi ansvarsfrihet? Ska vi sitta kvar? Ska vi flytta över något till kommunstyrelsen? Det har man gjort i andra kommuner. Man kan inte tro att man ska få förtroende och förnyad ansvarsfrihet hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om