Vimmerby gymnasium har fått ett utbildningsstipendium på 25 000. Pengarna delas ut av branschorganisationen SVEAT och planen är att alltihop ska investeras i 3D-teknik som eleverna kan använda.
– Vi hoppas och tänker oss två 3D-skrivare med tillhörande utrustning, de kostar runt 10 000 kronor styck. Idag har vi bara en 3D-skrivare och den är av en lite äldre modell, säger Mattias Henriksson, lärare på Teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium.
I ansökan om stipendiet hänvisar skolan till gymnasiereformen som genomförs under hösten 2025 (GY25), där det kommer att läggas ännu mer fokus på CAD-undervisningen. Computer-aided-design (CAD) är alltså digitalt baserad design och ett sätt att skapa exempelvis tekniska ritningar för produkter och utrustning.
– Jag är ensam CAD-lärare på skolan och till hösten blir det en 100-poängskurs istället för en 50-poängskurs som det är nu. Det är väldigt kul tycker jag. Till hösten är tanken att vi då ska kunna 3D-printa våra saker som vi designar, det är roligt, säger Mattias Henriksson.
Förutom att det såklart är kul att 3D-printa sina skapelser är syftet med alltihopa, enligt stipendieansökan, att eleverna ska få en mer relevant och inspirerande utbildning som ökar intresset för exempelvis ingenjörsyrken.
Kristoffer Aleksijev är en av andraårseleverna på Teknikprogrammet och han är taggad på just den erfarenheten.
– Jag tycker att det är superbra att man vill satsa på det här, säger han när Vimmerby Tidning besöker klassrummet.
Möjligheterna med CAD i kombination med en 3D-skrivare är stora.
– Det finns massvis som man kan göra och det blir ju såklart ännu roligare när man kan printa ut det man gör.
Är det svårt?
– Ja, vi använder oss av Solid Works som är ett avancerat program. Det funkar och vi lär oss av Mattias.
Klasskompisen Pijus Lukosius är även han nyfiken på att lära sig med om 3D-tekniken.
– Jag har aldrig testat det, så det kommer att bli spännande, säger han.
Varför valde du att gå Teknikprogrammet?
– Jag gillar utmaningar och det här kändes väldigt svårt men samtidigt roligt. Det är mycket plugg, säger Pijus Lukosius.