Kritik efter förbud mot studentflak: "Känns skit"

Det blir inga studentflak under 2021 heller; Transportstyrelsen förlänger sitt förbud. Tredjeårseleven på Vimmerby gymnasium, Hugo Rosenlund, har svårt att förstå beslutet.

"Det jag funderar på i nuläget är hur vi ska kunna genomföra en vanlig student och det är det jag kommer att jobba emot." skriver Hugo Rosenlund.

"Det jag funderar på i nuläget är hur vi ska kunna genomföra en vanlig student och det är det jag kommer att jobba emot." skriver Hugo Rosenlund.

Foto: Privat/Magnus Strömsten/arkiv

Vimmerby2020-12-17 06:00

– Det känns skit rent ut sagt. Studenten är något man går och ser fram emot från dag ett när man börjar på gymnasiet. Det är en rolig grej med klassen och det är som ett avslut i livet. Det är sista året man går i skola för väldigt många – alla läser ju inte vidare efter. Det känns som ett konstigt avslut att man bara springer ut till en förälder och sen bara åka hem, säger Hugo Rosenlund. 

Tongångarna har heller inte varit positiva från klasskamrater och elevrådet där han själv är ordförande.

– Vi skrev lite om det i klassen och det är ingen som är jätteglad över det. Vi tycker det är tråkigt och vi hade sett fram emot att få en någorlunda mer normal student än vad förra årets klass fick.

Att köpcenter med många besökare tillåts ha öppet samtidigt som skolor har distansundervisning och ungdomsidrottsverksamhet stängs ner, tycker han är dubbelmoral. 

– Köpcenter som Ullared, djurparker som Kolmården och shoppingcenter som Drottninggatan får ha öppet, där det samlas tusentals människor varje dag utan munskydd och utan några vidare avstånd och det tycker man är okej. Men vi får inte träffas 30 personer i en klass och ta studenten tillsammans. Då måste man ställa sig frågan vad som är viktigast; utbildning eller att folk ska hysteriskt julhandla?

– Med väl planering och struktur på utspring och studentflak så ser inte jag ett problem i genomförandet jämfört med det som sker runt om i landet på olika köpcenter.

Förbudet mot studentflak infördes av Transportstyrelsen den 15 maj i år och skulle ha gällt till och med 1 januari 2021. Enligt information på myndighetens hemsida har man förlängt förbudet med ett halvår efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Skälet anges enligt hemsidan vara att minska smittspridning under pågående pandemi. 

Förra året genomfördes en kortege på cykel – funderar ni på att göra något liknande?

– Vi har inte pratat om det än, men jag tror inte att de blir samma stämning som på en vanlig studentkortege med flak när man cyklar. Det är ju givetvis bättre än inget alls men jag har svårt att se att majoriteten av skolans elever vill vara med på något liknande.

– Det är väldigt långt fram till studenten. Jag kommer i alla fall försöka jobba för att vi ska få en student med flak som vanligt helt enkelt, om inte smittoläget blir värre såklart, avslutar Hugo Rosenlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!