Två stora soptunnor ingår i det gröna alternativet, och innebär att hushållen sorterar det mesta av avfallet hemma. Men vad vår tidning erfar tycker många att kärlen är för små för papper/kartong samt plast, och flera uppger att de fortfarande behöver åka till återvinningsstationen med dessa avfall.
Daniel Johansson, renhållningschef, säger att eftersom alla hushåll inte ser lika ut så kan systemet inte passa alla.
– Kärl ett med mat- och restavfall hämtas varannan vecka, medan kärl två hämtas var fjärde. Där har vi de största facken för papper och plast. Vi har kikat runt bland andra kommuner hur de har gjort, och även gjort egna undersökningar med olika familjer och kommit fram till att de allra flesta bör få plats med sina plast- och pappersförpackningar på fyra veckor. Det är 155 liter i varje fack och det finns en del knep man kan göra för att nyttja platsen så mycket som möjligt.
– Man kan tänka på att vika pappersförpackningarna, och mjukplast som är det som kan ta mycket plats, kan man gärna trycka ihop och samla lägga i en gammal brödpåse exempelvis så håller det ihop bättre.
Så det ska räcka med tömning en gång per månad?
– Ja, det är ju klart att det är svårt att få det att passa alla familjer, självklart. Men man får tänka på att försöka vika ihop förpackningarna så mycket man kan. Blir det större wellkartonger kanske man får åka till återvinningsstationen med det. Tanken med kärlen är att samla in det vanliga hushållsavfallet som uppstår i köket.
Hur ser ni på att tömma även kärl två varannan vecka istället för en gång i månaden?
– Det är inget vi har diskuterat just nu. Det kanske kommer upp till diskussion senare men det är inget vi pratar om nu.
Hur ser ni på medborgarnas kritik mot det nya sopsorteringssystemet?
– Jag har personligen inte fått till mig så mycket kritik, jag har inte hört det här innani den här omfattningen. Men är det så att man har kritik så kan man gärna vända sig till oss på Vemab, säger Daniel Johansson.