Kritik mot Djursmittsutredning

I den nya Djursmittsutredningen föreslås att statens utgifter för bekämpning av djursjukdomar ska minskas - genom att låta den enskilde bonden stå för en större del av kostnaden. Reaktionen från Lantbrukarnas Riksförbund lät inte vänta på sig. - Utredningen hotar Sveriges djur- och folkhälsa, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Petterson.

Vimmerby2011-01-31 07:26

Genom ett långvarigt samarbete mellan stat och näring är Sveriges effektiva bekämpning av smittsamma djursjukdomar unik i världen. Jämfört med större delen av Europa är det svenska lantbruket fritt från en rad sjukdomar, salmonella i svenska livsmedel är sällsynt, antibiotikaförbrukningen låg och antibiotikaresistenta bakterier är mycket ovanliga.

Större del
Men i Djursmittsutredningen, som utredare Christer Wretborn presenterade nyligen, föreslås att den enskilde bonden ska stå för en större del av kostnaderna i samband med sjukdomsutbrott. På så vis skulle staten minska sina utgifter.
På Lantbrukarnas Riksförbund har man gått i taket och LRFs ordförande Lars-Göran Pettersson tycker att förslaget är ytterst anmärkningsvärt.
- Utredaren har inga idéer kring hur sjukdomsbekämpningen ska effektiviseras, utan endast hur kostnaderna kan omfördelas. Om förslagen genomförs får det allvarliga konsekvenser för både djur- och folkhälsan, och det är bara på mycket kort sikt som förändringarna skulle ge kostnadsbesparingar för samhället, säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om