Kritik mot Eon på möte

Dålig information till markägare och andra berörda. Nej till ledning på markerna, och krav på markkabel. Det är en del av de synpunkter som mötte Eon som på tisdagskvällen höll informationsmöte för allmänheten om den nya elledningen. Men för Eon är förstahandsvalet en luftledning.

Välbesökt informationsmöte. Projektet med en nya kraftig elledning på 130 000 volt mellan Vimmerby och Kisa lockade många personer och synpunkter till Gullringen på tisdagskvällen. Här diskuterar Carl-Johans Hedberg med Swecos Leif Göthlin och Thomas Ankersjö.

Välbesökt informationsmöte. Projektet med en nya kraftig elledning på 130 000 volt mellan Vimmerby och Kisa lockade många personer och synpunkter till Gullringen på tisdagskvällen. Här diskuterar Carl-Johans Hedberg med Swecos Leif Göthlin och Thomas Ankersjö.

Foto:

Vimmerby2009-01-15 07:21


- När det byggs en så kraftig ledning som 130 kilovolt så är det luftledning som byggs i det här landet. Det blir både billigare och mer driftsäkert, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon i Kalmar och Blekinge län och en av de som deltog vid tisdagskvällens möte i Gullringen.
Dit kom ett 50-tal markägare och andra som av olika anledningar berörs av de planer Eon har på en ny stor ledning mellan Vimmerby och Kisa via kraftstationerna i Södra Vi, Gullringen och Horn.
Håkan Gunnarsson ser positivt på att så många kom till informationsträffen.
- Det är mycket bra så att vi får diskutera olika frågor och perspektiv på den här saken. Vad markägarna anser och att vi fick chansen att förklara varför vi ska bygga den här ledningen, säger han.

Kapacitet och säkerhet
Det handlar främst om att öka kapaciteten och säkra leveranserna.
- Den nya utbyggda ledningen ökar kapaciteten till 130 kilovolt och den innebär också att både Kisa, Horn och Gullringen och Södra Vi får tillgång till reservkraft eftersom man kan försörja orterna från två håll.
Många av de som kom till informationsmötet i Gullringen kände inte till de anledningarna. Men likväl fanns där många och starka åsikter om projektet.

Hård kritik
Carl-Johan Hedberg, markägare utmed ett av de tänkbara stråken var mycket kritisk mot det han anser vara stora brister i informationen till mark- och fastighetsägare som kan komma att få ledningen inpå knutarna.
- Jag fick veta det här av en slump. Varför har inte Eon eller kommunen skickat ut information till fastighetsägarna i de stråk man tittar på? Ska man behöva få veta ett så här gigantiskt ingrepp genom massmedia? Alla kanske inte läser tidningar hur ska de få veta vad som är på gång?
Leif Göthlin, Sweco, och konsult för Eons räkning svarade att det blir direkt kontakt med de markägare som är berörda när de mera konkreta planerna läggs fram i april eller maj och att tisdagens informationsmöte var till just för allmänhetens synpunkter.
- Det är för sent. Våra synpunkter ska ju vara inne om ett par veckor. Vi hinner inte gå igenom materialet och ge ett genomarbetat remissvar på det, ansåg Carl-Johan Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om