Kritik mot skötseln av Källängen

"Varför är det så mycket ogräs i Källängen?"Mattias Nittérus, som hittade Ulla Bodorffs ritningar över parken och också tog initiativet till byggnadsminnesförklaring, får frågan titt som tätt.- Jag frågar mig samma sak. Jag har ingenting med parken att göra längre. Men det gör ont i mig när jag ser växterna stå och flämta. Min absoluta uppfattning är att parken inte sköts och jag tycker att politikernas prat om ett vackrare Vimmerby bara är munväder. Alla resurser satsas ju på prestigeprojektet i Astrid Lindgrens Näs!

Vimmerby2013-07-19 23:37


Mattias Nittérus säger att han inte vill fortsätta någon pajkastning i debatten om ogräs och utplanteringsväxter i Vimmerby. Men han, i likhet med andra Vimmerbybor som kontaktat redaktionen, tycker att det finns mycket att önska när det gäller skötseln av nyplanteringarna i Källängsparken.
- Möjligt att man framstår som gnällig och petig i överkant, men det här är inte roligt att se, säger han, och drar upp några välvuxna tistlar som tar kraft och must från den limefärgade sedum han själv varit med om att plantera.
I sitt tidigare jobb som konservator på Vimmerby kommun hittade han av en slump ritningar och listor över växtmaterial från Källängsparkens tillkomst och förstod snart att det kunde vara intressant.
- Jag kände igen namnet på landskapsarkitekten, Ulla Bodorff, som ritat parken 1951 och började leta i trädgårdsböcker. Det visade sig att hon var samtida med Ulla Molin och jag kom också fram till att hennes enda väl bevarade park kunde vara just Källängsparken i Vimmerby.
Källängsparken är typisk för Bodorffs stil och tankar, som stod för något nytt. Funktionell romantik istället för stilparker. I Källängsparken skapades rabatter i terrasseringar, blomstergård med pergola, bouleplan och lekplats, en prydnadsapelallé och stora sammanhängande ytor för lek och umgänge.

"Inget ansvar"
Mattias Nittérus väckte frågan om inte den här Bodorffska parken var värd att byggnadsminnesförklaras.
- Jag gjorde det som privatperson. Och länsstyrelsen beslutade att den skulle byggnadsminnesförklaras, som första park i Kalmar län.
Något som skedde sommaren 2010. Restaureringsplaner togs därefter fram av bland andra landskapsarkitekten Bengt Persson, Lund och parken skulle återställas, steg för steg.
Mattias Nittérus fick en projektanställning som ansvarig för planteringen i steg ett, vid pergolan och terrasseringarna, och jobbade med det hösten 2011.
-Det var ett fantastiskt roligt detektivarbete att ta fram växlistor, hitta lämpliga ersättningsväxter där så krävdes och det lades ner ett enormt arbete när mängder av växter skulle planteras. Jag hade fått löfte om att fortsätta efter vintern, men så blev det inte.
Folk brukar fråga om han fortfarande jobbar med restaureringen av Källängsparken. Andra är mera rakt på sak och undrar varför det är så mycket ogräs.
- Jag har inget ansvar längre. Och jag har heller inga avsikter att få tillbaka något ansvar. Men det gör ont i mig att se att planteringarna inte sköts. Det är min uppfattning.
Mattias Nittérus menar att det finns många brister i underhållet av planteringarna.
- Brist på näring, rensning och putsning gör att växterna står och flämtar bland ogräset. Rosorna har inte fått den gödselgiva de hade behövt för att komma igång och många växter har dött. Ska parken hållas fin måste det rensas regelbundet. Istället blir det akuta brandkårsutryckningar när ogräset redan står högt. Det är slöseri både med pengar och kompetens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om