- Vi har tittat på de exempel som lyfts fram - och flera av dom stämmer inte, och i de fall uppgifterna stämmer tycker vi att det finns acceptabla förklaringar till, säger Ann Karlsson.
Enligt den rapport om kommunernas illojala konkurrens mot privata företag som Svenskt Näringsliv nyligen presenterade fick Vimmerby en del kritik.
Jan Appelgren, regionchef för Svenskt Näringsliv konstaterade i vår tidning för en vecka sedan att mycket ser bra ut i Vimmerby, men att det ändå finns exempel där kommunen är inne och tassar på den privata marknaden.
"Direkt oriktigt"
Det exempel som Svenskt Näringsliv främst pekar på är Astrid Lindgrens Värld och den stugby och camping bolaget driver.
Mikael Ahlerup är vd för det kommunala bolaget, som dessutom är medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Han är skarpt kritisk till uppgifterna i rapporten.
- Att vi erbjuder våra boende halva priset på entrén är direkt oriktigt, säger han.
Han förklarar att ALV har ett paketerbjudande till gästerna i stugbyn. Det bygger på priset för stugan och entrépriset till parken för en dag för en familj.
- Familjebiljetten till parken kostar 640 kronor för en dag under högsäsong, vill man köpa en biljett för två dagar kostar entrén 895 kronor för en familj. Det paket vi erbjuder gästerna i vår stugby är boendet plus entrépriset på 640 kronor - men vi bjuder på dag två, säger han.
Samma chans
Det betyder en rabatt värd 255 kronor för en familj som väljer att bo hos ALV.
Samtidigt erbjuder ALV alla boendeanläggningar motsvarande möjlighet.
- De kan köpa till dag två för 100 kronor, så egentligen kan m,an säga att vi ger en rabatt med 155 kronor till alla boendeanläggningar som sedan kan göra ett eget paketpris utifrån de förutsättningar som just det hotellet, eller vandrarhemmet eller vad det nu är har, säger Mikael Ahlerup.
Han respekterar Svenskt näringslivs principiell inställning att företag av det här slaget inte ska ägas av kommunen. Men ser samtidigt speciella faktorer som ändå talar för ett kommunalt ägande av ALV.
- Det handlar främst om de avtal som kommunen har med familjen Lindgren om rättigheterna till Astrid skapande - utan dom är inte parken vad den är i dag och dom rättigheterna är kopplade till att kommunen äger parken, säger han.
Flera felaktigheter
När det gäller de övriga punkter Svenskt Näringslivs pekar på handlar det skulle det om att Vimmerby Energi gör elinstallationer, att det sociala projektet Miljögården tillverkar byggelement och säljer och att gymnasieskolan säljer pennor och pappersmaterial.
Nu har Vision Vimmerby som arbetar med näringslivsfrågor inom kommunen kontrollerat vad som ligger bakom påståendena från Svenskt Näringsliv.
- Miljögården tillverkar inga byggelement. Det är istället ett privat företag som hyrts in si samma lokaler och med egen personal tillverkar och säljer de här elementen, säger Ann Karlsson.
Hon avfärdar också påståendet om elinstallationer.
- Vimmerby energi säljer inte ens värmeväxlare för fjärrvärme. Det kan någon enstaka gång ha inträffat att bolagets montörer installerat någon huvudsäkring som havererat, men det rör sig om någon särskild situation, säger hon.
Pappershandeln på skolan har förekommit - i elevrådets regi.
- Elevrådet har på eget initiativ köpt in pennor och block för att sälja vidare till eleverna, men det har tydligen fungerat lite si och så, och det är tveksamt om det fortsätter, konstaterar Ann Karlsson.
Företagens förslag
Däremot har kommunens anställda rätt att äta i skolmatsalarna. Något kommunen kommer att se över. I Storebro och Södra Vi har också gjuteriet och Ljunghäll framfört önskemål om att de anställda ska få äta i skolans matsal. För det betalar de 45 kronor per lunch.
- Eftersom det är näringslivet som har begärt den här möjligheten, tycker vi det är konstigt att deras egen organisation sedan kommer med kritik mot det.
Räddningstjänsten har också fått kritik för att för att man säljer utbildningar.
- Det handlar om korta utbildningar i brandskydd riktade till företag, det finns också en utbildning som heter "Heta jobb" som riktar sig till svetsare och andra liknande yrkesgrupper och en utbildning i hjärt - och lungräddning som utförs av ambulanspersonalen utan kostnad, konstaterar Ann Karlsson.
Det exempel som Svenskt Näringsliv lyfte fram som det bärande exemplet är det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Värld som driver sagoparken och en rad kringverkamheter i Vimmerby.
- Så är det ju, men där anser vi att det finns en bred förankring för att kommunen ska äga anläggningen, och att ALV driver stugbyn och erbjuder paketpris till besökarna är riktigt. Vi kommer att ta upp den fråga i dag fredag när vi har ett möte med just besöksnäringen i Vimmerby.
Både ALV och Vision Vimmerby har framfört sina synpunkter på rapporten till Svenskt Näringsliv.
Läs mer:
Kritik om illojal konkurrens håller inte
Kritik mot Vimmerby kommun och Astrid Lindgrens Värld om illojal konkurrens stämmer inte.En kontroll som kommunen gjort av Svenskt Näringslivs rapport visar på brister i de flesta av exemplen som lyfts fram.
Foto:
Fakta
Mikael Ahlerup, ALV, överst, och Anne Karlsson, Vision Vimmerby, bemöter båda kritiken från Svenskt Näringsliv som de anser inte stämmer med verkligheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!