Kritiken kan stoppa ALV-affären

Kritiken kan stoppa ALV-affären. - Om missnöjet i Vimmerby är så utbrett som man ibland kan få intryck av och man inte tycker att det här är en bra lösning kan vi inte genomföra det här, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB.

Vimmerby2009-01-10 05:05

Han har särskilt reagerat på att Rein Soowik, en av grundarna, hänvisat till ett brev från Astrid i frågan om rättigheterna till Astrids figurer.
- Det är aldrig någon som ifrågasatt att Rein och de andra hade rättigheterna - men det är lite fånigt att han lutar sig mot ett brev han själv har skrivit!
Sedan det i höstas blev klart att Vimmerby kommun vill sälja Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB har affären debatterats flitigt. Och det kommer inte som någon överraskning för Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB.
- Vi gör inte det här för vår egen skull. Vi blev tillfrågade och kom tillsammans med kommunen fram till att det var en bra lösning för Astrid Lindgrens Värld. Att alla inte skulle tycka att det var en jättebra idé var vi klart inställda på redan från början, men har resonerat så att om vi själva är tillräckligt övertygade om att det blir bra, ska det också tydligt framgå att det är bra efter att affären genomförts - ett visst missnöje kunde vi leva med på vägen.

"Tråkigt"
Rein Soowik, en av de tre grundarna till parken, gick för en tid sedan ut med sin uppfattning var rättigheterna till grundkonceptet i anläggningens framgångar - Astrid Lindgrens figurer - finns och det är ALV.
När byggarfamiljerna 1986 ville utveckla verksamheten med skådespelare i parken fick Rein Soowik ett brev från Astrid Lindgren. Brevet är utformat som ett textförslag till en broschyr och här framgår att man kommer att få träffa Pippi, Emil, Ronja och andra figurer i Sagobyn. Rättigheter svart på vitt, som Rein Soowik menar ligger kvar i bolaget och därmed de nuvarande ägarna, eftersom bolaget aldrig gått i konkurs.
Något som fått Nils Nyman att reagera starkt.
- Jag tycker att det är tråkigt och jag förstår ärligt talat inte Reins avsikter. Jag tycker bra om honom och Vimmerbyborna kan tacka honom dagligen för det han gjort. Men att hävda att rättigheterna till Astrid Lindgrens verk finns genom en marknadsföringstext han själv har skrivit - men låtit Astrid Lindgren skriva om - är bedrägligt. Hon har kortat ner hans egen text och ändrat vissa formuleringar - innehållet är detsamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om