Moderaterna: "Trötta på att höra att Vimmerby har dålig ekonomi"

Moderaterna i Vimmerby framför skarp kritik kring majoritetens framlagda budget. "Vi anser att Vimmerby har för bra förutsättningarna för att vara "sämst i klassen"", säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Niklas Gustafsson, oppositionsråd i Vimmerby riktar skarp kritik till majoritetens framlagda budget.

Niklas Gustafsson, oppositionsråd i Vimmerby riktar skarp kritik till majoritetens framlagda budget.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-09-11 16:52

I ett pressmeddelande anges det bland annat att majoritetens budget mestadels bara består av fina ord men saknar konkreta åtgärder och mätbara mål.

– Ja, vi är trötta på att höra att Vimmerby har dålig ekonomi och anser att Vimmerby har för bra förutsättningar för att vara sämst i klassen, säger Gustafsson.

– Vimmerby har ett rikt näringsliv, låg arbetslöshet och ett väldigt bra och känt varumärke, många andra småkommuner kämpar med helt andra problem än vad vi gör. Ändå har Vimmerby en otroligt ansträngd ekonomi och den högsta skatten i Småland*.

Gustafsson menar att majoriteten har varit otydliga med vad de vill gentemot medborgarna.

– Till exempel gick majoriteten ut för två år sedan och lovade att bevara skolorna på landsbygden för att nu återigen lyfta frågan och öppna upp för att stänga samma skolor, det känns inte seriöst och är inte att agera ansvarsfullt. Det oroar dessutom medborgarna på landsbygden när det är oklart vad som gäller.

I pressmeddelandet anger ni att med rätt ledarskap och konkreta mål kan ni säkra välfärden för kommuninvånarna, vad menar ni med det?

– För det första skulle vi inte lova saker som vi sen inte kan hålla. Vi skulle vara tydliga i våra beslut och ta ansvar för ekonomin, alla förändringar som planeras måste kunna gå att följa upp och göras mätbara. Majoriteten pratar ofta om "visioner" och "fokusområden" och sätter mål som de sedan inte kan mäta eller följa upp. Det är av allra högsta vikt att vi skapar mål som vi kan utvärdera, vi måste kunna se vad förändringarna i praktiken medför och kunna räkna på konsekvenserna som de har för våra medborgarna.

Gustafsson trycker på vikten av att skapa en långsiktig och hållbar budget där de måste våga göra prioriteringar.

–Administrativa utgifter måste granskas och fokus måste vara på våra kärnverksamheter där vi ska skapa maximalt utbyte för de pengar vi faktiskt har. Och är plånboken tom så är den tom, vi kan inte budgetera på ett sätt som gör att underskottet ökar, säger Gustafsson.

Vi har sökt kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) för en kommentar.

*Dagen efter intervjun upptäckte Vimmerby Tidning att Niklas Gustafssons (M) påstående om att Vimmerby kommun har den högsta skatten i Småland inte stämmer eftersom Nässjö kommun har högre skatt. Niklas Gustafsson säger att felet har uppmärksammats och att det felaktiga påståendet var ett misstag från hans sida. Vimmerby kommun har däremot den högsta skatten i Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!